Početna Novosti 66 pregleda

Oživio je djedov san uz pomoć kineskog novca

Christian Borgward
Vidi galeriju 1/4
Oživio je djedov san uz pomoć kineskog novca Oživio je djedov san uz pomoć kineskog novca Oživio je djedov san uz pomoć kineskog novca Oživio je djedov san uz pomoć kineskog novca

Unuk Carla Borgwarda, osnivača njemačke automobilske tvrtke iz 1929. a ugasle 1961. godine, uskrsnuo je nekada popularnu marku, zahvaljujući kineskom novcu i tržištu

- Djeda nažalost nikada nisam upoznao jer u trenutku njegove smrti još nisam bio rođen, ali svejedno sam se divio njegovoj snazi, upornosti i životnome djelu. Uvijek me se bila dojmila povijest tvrtke Borgward koja je četiri desetljeća uspješno poslovala i zapošljavala dvadesetak tisuća ljudi. Odlučio sam njemu u čast oživjeti marku Borgward i kupcima ponuditi tehnički napredno vozilo, baš kao što je to svojevremeno radio moj djed, riječi su Christiana Borgwarda, vlasnika Borgward AG-a sa sjedištem u švicarskom Lucernu.

Christian Borgward | Author: BORGWARD foto: BORGWARD

Tvrtku je uskrsnuo još 2008. u partnerstvu s Karlheinzom Knossom. Marljivi dvojac okupio je iskusnu ekipu razvojnih inženjera, norveškoga dizajnera Einara Hareidera koji je svojevremeno radio i u Mercedesu, te stručnjake za globalnu komunikaciju. Sve to dakako ne bi bilo moguće bez izdašne financijske potpore koju je osigurao tko drugi nego kineski investitor. To je vrlo jaki kineski proizvođač komercijalnih vozila Foton. Ukazuje nam to kako ponovno oživljeni Borgward prije svega cilja na kinesko tržište.

Borgward | Author: BORGWARD foto: BORGWARD

Za sada jedini model u ponudi, SUV s nazivom Borgward BX7, u prodaji će biti 2016. u Kini, a povratak u Europu planiran je tek za 2017. Taj auto pristojnoga, no ne i spektakularnoga izgleda pokreće benzinski motor obujma dvije litre. U planu je i hibridna izvedba. Trebali bi biti sklapani u Kini, a hoće li se ostvariti ambiciozni planovi od 800.000 prodanih automobila do 2020. godine poprilično je upitno. Tim više jer marku Borgward poznaju zamo zaljubljenici u automobilsku povijest. Borgward je 50- ih godina prošloga stoljeća bio treći najveći njemački proizvođač automobila i sinonim luksuzne kabriolet i kupe izvedbe. U žestokoj i vrhunskoj konkurenciji, mora se priznati, pokretanje proizvodnje modela BX7 poprilično je hrabar potez.

Ljepotica Isabella

Osnivač Carl Borgward rođen je 1890., a preminuo 1963., dvije godine nakon gašenja tvrtke koja je zapala u financijske probleme. Iako je proizvodnju započeo još 1929. u Bremenu, procvat je uslijedio nakon drugoga svjetskog rata. Pedesete godine bile su zlatno doba Borgward automobila, a dan-danas mnogi znalci najljepšim automobilom te tvrtke smatraju model Isabella. Analitičari tvrde kako su tvrtku upropastili pogrešni potezi, poput bazičnih kao što su smanjenje troškova i razvoja novih modelaa, nakon čega cijenom i tehnikom više nisu mogli parirati Opelu i Volkswagenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.