Početna Novosti 48 pregleda

Počela je nastava: Lani u prometu poginulo osmero djece, 140 je teško ozlijeđeno

1
Vidi galeriju 1/3
Počela je nastava: Lani u prometu poginulo osmero djece, 140 je teško ozlijeđeno Počela je nastava: Lani u prometu poginulo osmero djece, 140 je teško ozlijeđeno Počela je nastava: Lani u prometu poginulo osmero djece, 140 je teško ozlijeđeno

Petero smrtno nastradalih bili su putnici u vozilima kojima su upravljali njihovi roditelji ili najbliži rođaci, u čijoj su se skrbi osjećali najsigurnijima. Nažalost, prije pet dana kod Belišća je tako nastradao osmogodišnjak, u autu kojim je upravljao njegov otac

S obzirom na to da je na našim cestama lani život izgubilo osmero djece, spram dvoje 2016. godine, policija i svi koji brinu o sigurnosti u cestovnome prometu pozivaju sve sudionike, osobito vozače, da povećaju pažnju kako bi zaštitili svoju i tuđu djecu.

1 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Jer, tragične su posljedice i za još 140 mališana koji su lani teško ozlijeđeni, a teško je i zamisliti što su pretrprjela i kakve traume preživljavaju djeca koja su lakše ozlijeđena u prometnim nesrećama. Istina, broj teško ozlijeđene djece lani je smanjen 13,4 posto spram broja u 2016., a lakše ozlijeđenih bilo je manje 1,7 posto nego u 2016. (tada je lakše ozlijeđeno 865 mališana). Tomu su zasigurno doprinijela i sigurnija vozila, opremljena novim tehničkim rješenjima koja umanjuju težinu ozljeda.

1 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Policija poziva roditelje i druge vozače da, bez obzira na udaljenost koju kane prijeći vozilom, uvijek i bez iznimke djecu vežu sigurnosnim pojasom samostalno ili u sjedalici. Ali ne bilo kakvoj, jer mnoga djeca se nepropisno prevoze u sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti, kakve mnogi kupuju samo da bi policiji "zamazali oči".

1 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjećamo kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da se djeca niža od 150 cm u vozilima moraju prevoziti smještena u posebnoj sjedalici/postolju, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca niža od 150 cm, a visoka barem 135 cm, koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ali se tada smiju prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Propisana novčana kazna u slučaju nepoštivanja ove odredbe je 500 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.