Početna Novosti 745 pregleda

Šef BMW M odjela: Želimo da budući M3 i M4 budu električni

FOTO: BMW

Ako BMW može postići ciljane performanse za M automobile koristeći samo električni pogonski sklop, tada će sljedeći M3 i M4 biti električni

Budućnost modela M3 i M4 nije upitna, no pitanje je koliko će oni imati veze s današnjim sportskim ikonama srednje klase iz BMW-a. Nasljednici bi trebali doći za četiri do poet godina, a već sada se spekulira hoće li oni i dalje imati benzinske motore ili će postati potpuno električni.

Već 2022. godine, BMW-ov šef razvoja Frank Weber nagovijestio je da bi sljedeći M3 mogao prijeći na električni pogon. Međutim, u nedavnom intervjuu za Drive, globalni šef odjela M, Frank van Meel, pojasnio je stav BMW M odjela. Istaknuo je da su električne verzije M3 i M4 moguće, no samo ako se pokažu mjerljivo boljim od modela koji su trenutno u ponudi. 

Author: BMW foto: BMW

Prema van Meelu, svaka sljedeća generacija M automobila mora premašiti performanse svog prethodnika. Ako BMW može postići ciljane performanse za M automobile koristeći samo električni pogonski sklop, tada će sljedeći M3 i M4 biti električni. Ako ne, automobil će ostati s motorom s unutarnjim izgaranjem.

"Logika je prilično jednostavna. Naravno da pokušavamo učiniti te aute potpuno električnima", rekao je  van Meel i odbacio mogućnost da će BMW ponuditi i električne, hibridne i benzinske verzije M3 i M4. BMW ne  smatra da su sve tri opcije realne i radije bi koristio samo jedan pogonski sklop za M modele. 

Author: BMW foto: BMW

Trenutne najsnažnije Competition verzije BMW-a M3 i M4 koriste trolitreni redni motor sa šest cilindara i dva turbopunjača koji razvija 510 KS. "Obični" M3 i M4imaju isti motor s 480 KS. Ovisno o verziji motora i pogona ubrzanje do 100 km/h traje između 3,5 i i 4,2 sekunde. Tu je i limitirani M3 CS s ćak 550 KS. Ovisno o verziji maksimalna brzina iznosi između 250 i 300 km/h.

Aktualni Električni i4 M50 vrlo je snažan s 550 KS, no po performansama (3,9 sekundi do 100 km/h i maksimalnih 225 km/h) ne može parirati ni Competition modelu s 510 KS. Tu su i lošija vozna svojstva jer automobil je osjetno teži od benzinca.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.