Početna Novosti 4433 pregleda

Slovenac i Hrvat tužili Teslu, sud presudio u korist Elona Muska

Tesla planira gradnju prve tvornice u Europi

Zbog ozljede na radu Slovenac se nagodio s američkom kompanijom Tesla, dogovorena je odšteta od 550.000 dolara, no to mu nije bilo dovoljno....

Elon Musk | Author: JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL foto: JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL

Slovenac Gregor Lešnik bio je član njemačkog Esienmanna, tvrtke koju je kompanija Tesla angažirala kao podizvođača radova na izgradnji tvornice. Zbog ozljede na radu nagodio se s američkom kompanijom  pa mu je račun postao 'teži' za 550.000 dolara. No to mu nije bilo dosta. S kolegom, Hrvatom Stjepanom Papešom odlučio je tužiti Teslu zbog kršenja Zakona o radu. Tvrdio je da Muskova tvrtka iskorištava strane radnike pod prijetnjom da će biti deportirani ako nadležnim institucijama prijave nelegalno poslovanje. 

Tesla Model Y | Author: Tesla foto: Tesla

Sud je tužbu odbacio zbog procjene kako su njegova potraživanja isplaćena nagodbom, a osim što tužbom nisu profitirali, morat će pokriti sudske troškove.

Tesla planira gradnju prve tvornice u Europi | Author: Tesla foto: Tesla

Njih dvojica, sa 140 radnika s područja Slovenije i Hrvatske, u Kanadu su otišli raditi misleći kako idu u bolji život. Slovenac je doživio tešku nesreću na radu, kada je 2016. godine pao s drugoga kata polomivši obje noge, a dobio je teažak potres mozga. Tada je u nagodbi pristao na odštetu od 550.000 dolara, ali je mislio da bi mogao dodatno profitirati, što se naposljetku ispostavilo kao pogreška.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.