Početna Novosti 35 pregleda

Talijani bijesni zbog zabrane skutera u rodnom gradu Vespe

Zabrana Vespi
Vidi galeriju 1/2
Talijani bijesni zbog zabrane skutera u rodnom gradu Vespe Talijani bijesni zbog zabrane skutera u rodnom gradu Vespe

Zabrana vožnje skuterima s Euro 0 normom, u Genovi je izazvala toliku buru da je prebačena s veljače na travanj. Takvih skutera u gradu ima oko 20.000

Vlasnici skutera u Genovi, rodnome mjestu legendarne Vespe, burno su reagirali na odluku gradonačelnika da u sklopu borbe protiv onečišćenja zabrani promet starijim modelima.

Na društvenim je mrežama pokrenuta grupa #lamiavespanonsitocca ("Ne diraj mi Vespu) koja ima velik broj članova.

Gradonačelnik Marco Doria (ljevica) u prosincu je potpisao da skuteri koji po europskoj klasifikaciji ispuštanja štetnih plinova spadaju u kategoriju "Euro 0", a to su uglavnom oni proizvedeni prije 1999. godine, ne smiju voziti gradom od 7 do 19 sati. Takvih u Genovi ima oko 20 tisuća, piše portal 24sata.

Zabrana Vespi | Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Skuteri iz kategorije "Euro 0" i "Euro 1" već su godinama zabranjeni u gradovima poput Rima i Milana.

Ali u Genovi je ta mjera izazvala takvu buru da je njezino stupanje na snagu iz veljače premješteno za travanj.

To i nije tako čudno ako se zna da Genova ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila.

Gradska uprava odgovara da su noviji modeli Vespe, koji ponovo dizajnerski izgledaju kao i onaj kakvim je Gregory Peck vozio Audrey Hepburn u "Prazniku u Rimu", dobrodošli na đenovskim ulicama.

Slavna Vespa 'rođena' je u Genovi poslije Drugoga svjetskog rata kada je tvornica Piaggio, koja je prije proizvodila lokomotive i zrakoplove, pokušala stvoriti prijevozno sredstvo prikladno za grbave ceste izrovane bombama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.