Početna Novosti 220 pregleda

Tesla punionice stižu u Hrvatsku. Bit će ih najmanje 20

2. Nikola Tesla EV Rally
Vidi galeriju 1/3
Tesla punionice stižu u Hrvatsku. Bit će ih najmanje 20 Tesla punionice stižu u Hrvatsku. Bit će ih najmanje 20 Tesla punionice stižu u Hrvatsku. Bit će ih najmanje 20

Maye Musk, mama Elona Muska, proizvođača Tesle najavila već ubrzo gradnju najmanje 20 super Teslinih chargera na pravcima kroz Dalmaciju i Slavoniju

Do 30. travnja 2015. u Hrvatskoj je novoregistrirano 29 električnih auta. U apsolutnom iznosu to je relativno malen broj, no riječ je zapravo o jednom od najvećem postotnom rastu u Europi. Najbolji rezultat bilježi Volkswagen koji je u prva četiri mjeseca uspio prodati 25, što Upova, što Golfova. Ove godine registrirane su u nas i nove dvije Tesle po jedan iMiev i BMW i3. Promocija Plus koja vodi službenu statistiku prodanih novih automobila ne raspolaže drugim evidencijama, već to ima jedini Centar za vozila RH, koji u svoje statistike uvrštava i samogradnje.

SUPERCHARGER PUNJAČI | Author: Igor Stažić foto: Igor Stažić

Maye Musk, mama Elona Muska, proizvođača Tesle, u Ljubljani

Prema njihovim podacima tako se broj elektro automobila sa 1 iz 2009., preko 13 iz 2012. popeo na brojku od 74 u prošloj godini. U prva tri mjeseca 2015. u Europi je prodaja elektro auta porasla za čak 117,9%, a Hrvatski je postotak i višestruko veći. Prema podacima ACEA (Europskog udruženja proizvođača auta), prodaja elektro auto prva je tri mjeseca narasla s prošlogodišnjih 11.304 na 24.630! Trenutno ih nema više od 20 i to ne onih zadovoljavajuće snage i brzine punjenja.

2. Nikola Tesla EV Rally | Author: Igor Stažić foto: Igor Stažić

Tek informacije radi, upravo je na startu utrke u Ljubljani tvornica Tesla instalirala novih 12 punionica ispred hotela Four Points na Brdu, pored Ljubljane. Od mame Musk saznali smo kako nakon Njemačke, Austrije i Slovenije Tesla elektro auti, a i punionice stižu i u Hrvatsku. Već su gotovi planovi i pripreme za instaliranje dvadesetak punionica i to na dionicama prema Zadru i Dubrovniku te prema Slavoniji i Lipovcu.

Ogroman problem u Hrvatskoj su punionica. HEP koji provodi takozvanu elektrifikaciju automobila najavio je i brojne svoje aktivnosti. I oni se spremaju na izgradnju elektro chargera za aute na struju, ali ne kompatibilnih s Teslinima (tako je posvuda). Prema njihovim informacijama tako će u Hrvatskoj osvanuti do 2020. 345 javnih punionica. Prve stižu u Rijeku, Zadar, Varaždin, Dubrovnik i Opatiju. Zanimljivo je kako je najveći dio troška moguće podmiriti bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.