Početna Novosti 10172 pregleda

Toyota prekinula proizvodnju Yarisa i Ayga X: Izgorjela tvornica dobavljača

FOTO: ČRzprávy/YouTube

Zbog velikog požara u tvornici dobavljača Toyota je bila prinuđena prekinuti proizvodnju dva modela u svojoj češkoj tvornici zbog nedostatka dijelova

Nakon što je prošlog tjedna veliki požar uništio tvornicu važnog dobavljača plastičnih dijelova Toyota je morala zaustaviti proizvodnju modela Aygo X i Yaris u svojoj tvornici u češkom Kolínu. Požar u češkoj tvornici Novares CZ Zebrak je izbio 14. kolovoza i uzrokovao štetu u vrijednosti od 1,8 milijardi čeških kruna (75.000.000 eura), potpuno uništivši proizvodne i skladišne ​​pogone. Vatrogascima je trebalo čak 50 sati da ugase požar. 

“Morali smo zaustaviti proizvodnju jučer navečer. To će naravno utjecati na naš plan proizvodnje. Nije jasno koliko će prekid trajati”, 
rekao je lokalni glasnogovornik Toyote Tomas Paroubek za Reuters. 

Unatoč prekidu proizvodnje, Toyotini zaposlenici koji su dosad radili na proizvodnoj liniji ostat će na poslu. Tvrtka ih je odlučila rasporediti na alternativne zadatke, uglavnom obuku. Toyota želi osigurati da ti zaposlenici budu adekvatno pripremljeni za nastavak proizvodnje kad god to postane izvedivo.

Prekid proizvodnje će vjerojatno utjecati na europske isporuke malog Ayga X i nešto većeg Yarisa. Prije njih su se u tvornici u Kolínu proizvodili modeli Toyota Aygo, Citroën C1 i Peugeot 108, a nakon povlačenja Stellantisa iz zajedničkog projekta Toyota je obnovila tvornicu uloživši 180 milijuna eura da bi u njoj mogla proizvoditi Aygo X i Yaris. Aygo X se proizvodi jedino u ovoj tvornici dok Yaris izlazi i iz pogona u Japanu i Francuskoj. 

AUTO INDUSTRIJA U EU ima 80 tvornica automobila, u Hrvatskoj je samo jedna

Autonews Europe izvještava da je ovo drugi zastoj u Toyotinoj tvornici u Kolinu ove godine, nakon još jednog koji se dogodio u veljači. Prije ove obustave proizvodnje, tvornica je proizvodila oko 1.000 automobila dnevno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.