Početna Magazin 7928 pregleda

U EU ima 80 tvornica automobila, u Hrvatskoj je samo jedna

FOTO: Canva

Većina tvornica u EU je namijenjena za masovnu proizvodnju stotine tisuća automobila godišnje, dok je jedina hrvatska tvornica Rimac, tvrtka koja planira proizvesti 150 auta kroz nekoliko godina...

Europsko udruženje automobilskih proizvođača ACEA, objavilo je najnovije podatke o broju tvornica automobila u EU i na širem području Europske regije. U Europskoj uniji ima 80 tvornica automobila, a najviše ih je u Njemačkoj, čak 24. U Francuskoj ih ima 12, u Italiji 9, a u Španjolskoj 8. Od bivših  država istočnog bloka najbolje stoje Češka i Slovačka s po četiri tvornice, a mnogo ne zaostaje ni Mađarska s tri tvornice automobila.

Po statistikama ACEA-e, ni Hrvatska ne stoji loše jer se našla na popisu 17 EU država koje uopće imaju tvornice automobila. No moramo uzeti u obzir da je većina tvornica iz ovog izvješća namijenjena za masovnu proizvodnju stotine tisuća automobila godišnje, dok je jedina hrvatska tvornica Rimac, tvrtka koja planira proizvesti samo 150 automobila kroz nekoliko godina. U pogledu broja proizvedenih automobila u kontekstu čitave EU smo zapravo beznačajni. 

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

ACEA je objavila podatke i za države iz šire europske regije, a neke od njih su također "veliki igrači" u pogledu aktivnog broja automobilskih tvornica. U Velikoj Britaniji ih ima čak 19 što ovu državu smješta na drugo mjesto iza Njemačke. U Rusiji ih je 13, iako su mnoge od njih trenutno bez posla, a u Turskoj ima četiri tvornice automobila. 

Author: Canva foto: Canva

Kada sagledamo još širu sliku i tvornicama automobila dodamo i tvornice dostavnih kombi vozila, kamiona, autobusa, benzinskih, dizelskih i električnih motora, te baterija za električne automobile europska se slika drastično mijenja, no Hrvatska i dalje ostaje na jednoj, jedinoj tvornici. U EU ima čak 213 ovakvih pogona, a na području EU i šire europske regije zajedno ih je čak 322.  Lider je i ovdje Njemačka koja ima čak 54 tvornice za proizvodnju auta, kombija, kamiona, autobusa, pogonskih stojeva i baterija. Druga je Velika Britanija s 36 tvornica, a treća Rusija s 32. Francuska ima 31, a Italija 23 tvornice. Iz bivšeg istočnog bloka ovdje se posebno ističe Poljska koja ima čak 19 ovakvih tvornica. Samo jedna od njih proizvodi automobile, no Poljska je privukla mnogo investitora za proizvodnju velikih vozila i pogonskih strojeva. 

Author: Canva foto: Canva

Od država bivše Jugoslavije na popisu su još Srbija, Slovenija i Sjeverna Makedonija. Srbija ima jednu tvornicu automobila (Fiat) te još dvije tvornice kamiona i autobusa. Slovenija ima jednu tvornicu automobila (Renault) i jedan pogon za proizvodnju baterija za električne aute, a Sjeverna Makedonija jednu tvornicu autobusa. U nastavku donosimo detaljnije podatke za EU i europsku regiju. 

Broj tvornica automobila: 

Austrija 1
Belgija 3
Hrvatska 1
Češka 4
Finska 1
Francuska 12
Njemačka 24
Mađarska 3
Italija 9
Nizozemska 2
Poljska 1
Portugal 2
Rumunjska 2
Slovačka 4
Slovenija 1
Španjolska 8
Švedska 2
EU ukupno 80

Bjelorusija 2
Kazahstan 2
Rusija 13
Srbija 1
Turska 4
Ukrajina 3
Velika Britanija 19
Uzbekistan 3
EU + europska regija ukupno 127

Broj tvornica automobila, kombija, kamiona, autobusa, pogonskih strojeva i baterija za EV: 

Austrija 6
Belgija 8
Hrvatska 1
Češka 9
Finska 3
Francuska 31
Njemačka 54
Mađarska 7
Italija 23
Nizozemska 9
Poljska 19
Portugal 5
Rumunjska 6
Slovačka 5
Slovenija 2
Španjolska 16
Švedska 9
EU ukupno 213

Bjelorusija 4
Kazahstan 6
Sjeverna Makedonija 1
Rusija 32
Srbija 3
Turska 16
Ukrajina 5
Velika Britanija 36
Uzbekistan 6
EU + europska regija ukupno 322
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nevenka

    To baš i nije istina (samo jedna tvornica) , na Jankomiru je još jedna tvornica u kojoj se samo za Clio proizvodi gotovo 50% plastičnih dijelova, a di su djelovi za hrpu drugih automobila?!? To su automobili za široke mase,
  • pacovi2020

    I ta jedna je tvornica ili praonica novca? Naprosto nema mjesta na cesti i parkinzima od tih nevera

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.