Početna Novosti 1435 pregleda

U velikim je gubicima: Daimler će zauvijek "ugasiti" Smarta?

Smart ForTwo
FOTO: Smart

Proizvođač tih malenih gradskih automobila u velikim je financijskim problemima već nekoliko godina, a procjene kažu kako godišnje "gubi" oko 600 milijuna eura, odnosno više od četiri milijarde kuna

Smart ForTwo | Author: Smart foto: Smart

Pred tvrtkom koja je osnovana 1994. kao podbrend Mercedesa, odnosno Daimlera, definitivno su crni dani. Iako se Smart prodaje u više od 40 država, prodajne brojke jednostavno nisu dobre i vlasnik (Daimler) već godinama trpi velike financijske gubitke. Zašto je to tako? Nakon što su tržište automobila preplavili brojni SUV-ovi i crossoveri, više nitko ne želi i ne traži malene gradske aute poput Smarta. To znači da Smart gubi novac i to u velikim količinama. 

Smart ForTwo | Author: Smart foto: Smart

Već su prije najavljeni razni Daimlerovi potezi, koji bi čak u idućih pet godina potpuno "ugasili" ovaj brend, no ništa od toga još nije službeno potvrđeno. Jedino se zna da će se o sudbini Smarta u Daimleru raspravljati do kraja tekuće godine. Cijenjena agencija Evercore ISI procijenila je kako Smart gubi između 500 i 700 milijuna eura godišnje, a također je istaknuto kako je gotovo nemoguće pronaći način da njemački proizvođač s ovolikim troškovima poslovanja generira bilo kakav profit. Kao privremeno rješenje Daimler je odlučio pretvoriti Smart u proizvođača isključivo električnih vozila, no rezultata još nema. 

Smart ForTwo | Author: Smart foto: Smart

Bilo kako bilo, vrlo je izgledno kako ćemo se u idućih nekoliko godina zauvijek oprostiti od ovoga gradskog "autića".

Smart ForTwo | Author: smart foto: smart

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.