Početna Novosti 54 pregleda

Vozači bez liječničkog uvjerenja ne mogu voziti Europom

EU DIREKTIVA

Profesionalni vozači bez liječničkog uvjerenja da se ne liječe od apnee, bolesti koja se manifestira pri spavanju, ne mogu voziti Europom. Kazne su od nekoliko tisuća eura za tvrtku i do 1000 eura za vozača

Od 1. siječnja 2016 na snazi je nova direktiva EU po kojoj svi profesionalni vozači na cestama Europske unije moraju kod sebe obvezno imati liječničku potvrdu kako se ne liječe od bolesti apnea kod spavanja koja se manifestira kao prestanak disanja koje može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega osoba počne hvatati zrak. To se vrlo često čuje kao hrkanje u snu, no oni koji hrču ne moraju imati tu bolest. Ova direktiva je uvedena u praksu, jer su statistike pokazale kako vozači koji imaju ovaj poremećaj koji predstavlja opstrukciju disanja tijekom sna, su odgovorni za oko 30% nesreća sa smrtnim ishodom na cestama. Kazne za neposjedovanje liječničke potvrde je nekoliko tisuća eura za tvrtku i do 1000 eura za vozača. To znači u praksi, ako profesionalan vozač nema tu potvrdu, policija ga bude isključila iz prometa, a vozilo može nastaviti putovanje tek kad po njega dođe drugi vozač s liječničkom potvrdom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.