Početna Novosti 887 pregleda

Zbog Hrvata i Slovenca tvrtka Tesla na sudu

FOTO: Reuters

Tvrtka Tesla je u svojoj tvornici u Kaliforniji prijetila stranim radnicima deportacijom ako prijave ozljedu na radu ili prekovremeni rad, što predstavlja izravno kršenje Zakona o radu

Tesla planira gradnju prve tvornice u Europi | Author: Tesla foto: Tesla

Američka sutkinja u Kaliforniji odbacila je većinu od sedam optužbi podnijetih protiv Tesle, ali prihvatila je dvije koje su podnijeli Hrvat Stjepan Papeš i Slovenac Gregor Lešnik. Tako je tužiteljstvo dobilo zeleno svjetlo da traži dokumentaciju i svjedoke koji će potvrditi njihove tužbe.

Pala odluka: Tesla u Šangaju gradi tvornicu za 500.000 auta | Author: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL

Papeš i Lešnik podnijeli su tužbe protiv svoga poslodavca još 2016. godine, a tvrde da su u Ameriku došli s B-1 vizom i zaposlili se u Tesli putem tvrtke 'ISM Vuzem'. Lešnik tvrdi kako je mjesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne američke plaće.

Tesla Motors | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

U tužbama je također navedeno kako su stranim zaposlenicima bile upućene prijetnje deportacijom ili smanjivanjem plaće ako prijave ozljedu na radu ili bolovanje. Tvrtka Tesla oglasila se priopćenjem u kojemu kaže kako istražuje ove optužbe te da je raskinuta suradnja s tvrtkom 'ISM Vuzem', jer navodno nije ispunila njezina očekivanja.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.