Početna Off 214 pregleda

Luda ideja: Ne platite ratu i auto se sam vrati trgovcu

FOTO: Canva

Ne, nije neka SF priča već ideja američkog Forda za koju je čak prijavio i patent prije godinu i pol

Ako ne plaćate rate leasinga ili kredita vaš automobil će se početi buniti i na kraju se sam vratiti trgovcu. Ne, nije neka SF priča već ideja američkog Forda za koju je čak prijavio i patent prije godinu i pol, a sve je postalo javno kada su se o tome oglasili nadležni iz Američkog ureda za patente.

Iza zagonetnog naslova aplikacije "Sustavi i metode preuzimanja vozila" zapravo se krije sljedeće: ako kupac ne plaća rate kredita ili leasinga, automobil postupno aktivira neke od metoda koje bi kupca trebale natjerati da se "predomisli". U prvoj fazi, po ideji iza ovog patenta, vozač gubi pristup funkcijama kao što su navigacija, audio sustav ili klima uređaj. Ako kupac na to ne reagira i nastavi kasniti s plaćanjem, automobil će vas upornim i neugodnim zvučnim signalom. Ako i to ne upali, automobil bi trebao onemogućiti pristup svojem vlasniku i samostalno se vratiti u automobilski salon. 

Ford Mustang | Author: Ford foto: Ford

Kao što se može vidjeti iz dokumenata, Ford je ipak uključio neke iznimke u svoj radikalni prijedlog. Trebale bi postojati iznimke za hitne situacije, na primjer odlazak u bolnicu. Osim toga, zabrana bi se mogla odnositi samo na određene rute, tako da se kupac može nastaviti voziti na posao i s posla.

NEVJEROJATNO Policija ga lovila, a on se zabio u zgradu i srušio je!

No ova radikalna funkcija neće tako skoro biti ugrađena na nova vozila. ​​Kao prvo nadležno američko tijelo još nije odobrilo Fordu patent, i izgleda da se to neće skoro ni dogoditi jer proizvođač automobila još nije spreman s tehničke strane. Međutim, ovisno o napretku u daljnjem razvoju autonomne vožnje, to bi se moglo promijeniti u budućnosti. Prema nacrtu, prvi korak je, na primjer, da poluautonomni automobil prijeđe samo nekoliko ulica, a zatim ga od tamo pokupi servisni tim.

S obzirom na "buku" koju je digla ova vijest Ford se morao oglasiti s pojašnjenjem da trenutačno ne postoje planovi za korištenje patenta u praksi. "Nacrt patenta služi samo za osiguranje opcije za budućnost. Više od 1000 ideja zaštićeno je svake godine radi promicanje inovacija", izjavili su iz američkog Forda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.