Početna Off 87 pregleda

Ode legenda u mirovinu

GEORG GEDL
Vidi galeriju 1/16
Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu Ode legenda u mirovinu

Svjetskom dizajnerskom scenom danas drmaju dečki s brdovitoga Balkana, poput Roberta Lešnika u Mercedesu, Omera Halilhodžića u Škodi i Domagoja Đukeca u BMW-u, no manje je poznato kako im je put prokrčio Georg Gedl iz Kikinde

Robert Lešnik, šef dizajna Mercedesa, nikada ne bi bio to što jeste da nije bilo Georga Gedla, legende jugoslavenskoga dizajna. Veliki utjecaj rođeni je folksdojčer imao i na cijeli niz danas vrhunskih balkanskih autodizajnera širom svijeta. Upravo si je tvorac najnovije generacije Mercedesa S Klase uzeo za pravo s puno respekta i ponosa otpratiti simpatičnoga i dobrodušnoga velikana u mirovinu.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

U poslovnoj zgradi Avla, tvrtke Adria Mobil, otvorena je izložba koja najbolje progovara o veličini simpatičnoga vizionara. Bio je u komunističkome svijetu među prvima koji su prepoznali kako industrija, posebice proizvodnja auta, ne može bez lijepih modela. Njegova je priča ne samo odraz vremena, nego svjedočenje kako je moguće ružno i neinventivno pretvoriti u željeno i traženo. Zahvaljujući njemu stasala je poznata Adria Mobil, tvornica koja je Gedlovim dizajnerskim uratcima u tome segmentu jedna od najpoznatijih u svijetu.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

S Giugiarom sam osmislio Floridu

Život se lijepo poigrao s Georgom Gedlom, ponajprije stoga što se taj rođeni Kikinđanin nikada nije odricao svojih snova. Još kao „gušter JNA‟ u Prizrenu radio je neke stvari koje su indoktrinirani oficiri smatrali u najmanju ruku čudnim. Još su nekako mogli podnijeti da „pješadinac‟ crta skice futurističkih auta, ali zabrinuli su se kada su najmanje jednom tjednom morali pregledavati njegovu pristiglu poštu iz SAD-a. Gedl je kao vojnik iz „kasarne‟ uporno slao Fordu, Chrysleru i GM-u svoje ideje i naišao je na plodno tlo.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

Ne bi prošlo ni mjesec dana, a njemu bi s one strane Bare stizali katalozi, veliki paketi… Bio je to trn u oku primitivnim i dogmatiziranim vodnicima, kapetanima, majorima… - Tko si ti da šuruješ s Amerikancima i koje su tvoje namjere, bila su pitanja, ali i opomene Gedlu. Koliko god bili strogi prema njemu, ipak su mu zamalo svi dolazili po savjete što da kupe.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

Tko zna kamo bi život u Jugoslaviji odveo Gedla da njegov crtež nije 1969. objavio švicarski automobilistički magazin Auto Revue. U Audiju su pročitali nadahnuti tekst o mladome talentu i nisu čekali. Poslali su mu na kućnu adresu ponudu za posao. Kao 25-godišnjak započeo je karijeru o kojoj je malo tko u svijetu mogao maštati, a kamoli netko s „brdovitoga i politički zatucanoga‟ Balkana.

Surađivao je s brojnim svjetskim automobilističkim revijama, prvi su ga prepoznali u švicarskom Automobile Revueu, a bio je stalni suradnik i vodećih exjugoslavenskih revija Avto magazina i Auto kluba

Nakon Audija put ga je odveo u BMW, jer i on je poput mnogih drugih imao najvažniji cilj – raditi za tvrtku iz Münchena. I tko zna gdje bi završio da ga sa Simplon expressa koji je prometovao od Münchena preko Ljubljane do Atene nije skinuo agilni Juri Levičnik, socijalistički trudbenik, zapravo bolje reći - pravi poduzetnik. Upravo njima dvojici Dolenjci zahvaljuju što danas imaju autoindustriju, što osim vrhunskih auto-prikolica u Novome Mestu proizvode godišnje i 150.000 Renaulta pa od te industrijske grane, izravno ili neizravno, živi najmanje 5000 Slovenaca.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

Georg Gedl ni tada nije mirovao nego je surađivao s mnogima u bivšoj zajedničkoj državi. Zapamćen je i kao netko koga je morao slušati Giorgietto Giugiaro, koji je 1987. potpisao Yugo Floridu. Gedl je svoje prste imao i u stvaranju Yuga. Početak rata dočekao je u Sarajevu gdje je radio na Volkswagenovom poslu stoljeća. Samo tri dana nakon što je pred zahtjevnim auditorijem njemačkih vlasnika i poslovnjaka održao upečatljivu prezentaciju Nijemci su po njega poslali zrakoplov u „bure baruta‟ te ga izvukli iz pakla sukoba.

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

I ne samo njega, nego i projekt VAN kampera, koji je trebao startati baš u Sarajevu. Georg je tada imao već potpisan predugovor o preuzimanju dizajna za treću generaciju Golfa! Sjeća se kako je sa suprugom maštao o boljemu životu u Wolfsburgu, o danima koji su mu trebali donijeti slavu, omogućiti završetak radova na kući… No tad je iz Njemačke stigao telefonski poziv koji je sve to poništio!

GEORG GEDL  | Author: Auto start foto: Auto start

Na otvorenju izložbe u Novome Mestu sjetio se svoga puta, ali nije propustio priliku spomenuti kako je ipak jedan Slovenac postao potpisnik Golfa. Njegov učenik Robert Lešnik 2007. je stavio svoj potpis ispod šeste generacije Golfa i upravo ga je on početkom ove jeseni s dignitetom otpravio u penziju.

Legenda exjugoslavenskoga dizajna tajno se, kao „gušter JNA‟, dopisivala iz Prizrena s GM-om i Fordom. Mladenačke snove ostvario je komunizmu usprkos – radio je u Audiju, BMW-u, VW-u, a ostat će zapamćen kao idejni otac Adria prikolica iz Novoga Mesta

Nešto stariji sjetit će se Georga Gedla i kao svojevrsnoga prethodnika Domagoja Đukeca. Naime, taj folksdojčer rođen u Vojvodini, koji je gulio vojničke dane na Kosovu, a radio i stvarao u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji i BiH…, nije poštedio od svojih crteža ni svekoliku jugoslavensku javnost. Bio je stalni suradnik ponajprije slovenskog Avto magazina, ali i hrvatskog Auto kluba. I mi smo imali čast ne samo družiti se s njime, nego puno toga i naučiti.

Hvala Georg! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.