Početna Off 96 pregleda

Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a

FENOMEN JEREMY CLARKSON
Vidi galeriju 1/13
Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a Otkaz za legendarnog voditelja - skinut s Top Geara, ne i BBC-a

Nakon 27 godina Top Gear je uklonjen s TV programa, Clarkson je otpušten, no začudo i dalje radi na pripremi BBC kviza Have I Got News For You

Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May sklopili su pakt o nenapadanju s BBC-om i odlučili kako ni na koji način neće škoditi nastavku emitiranja Top Geara. Vodeća TV kuća nije obnovila ugovor s trojkom. Epilog je nekompletiran, jer ogroman je interes i novac u igri. BBC se riješio trolista prezentera, no i dalje će emitirati show. U vlasništvu im je ostao Top Gear, a zanimljivo i Stig. Sa svih reklamnih i inih poruka uklanjaju se imena čuvene trojke, a BBC će sljedećih nekoliko emisija zakrpati iz neobjavljeni restlova. Pregovaraju s nekoliko potencijalnih prezentera, no pitanje je ima li tko snagu zamijeniti Jeremy Clarksona?

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Da priča s Jeremy Clarksonom nije konzistenta svjedoči i podatak koji govori kako još uvijek nije uklonjen iz BBC-a. Dobio je pedalu u Top Gearu, ali i dalje slovi kao jedan od voditelja predizbornog britanskog kviza Have I Got News For You. Ni on, ni BBC još nisu objavili da je Clarkson i tu dobio otkaz. Upravo ovo licemjerje otvara niz pitanja na koje se nitko ne usudi dati odgovor. Kako je moguće da im je dobar u kvizu, a ne i u Top Gearu? I je li onda pao najveći od najvećih? Clarkson, autoritet neovisnog novinarstva dobio je otkaz zbog verbalnog delikta i nasilničkog ponašanja prema producentu Top Geara. Oisin Tymon vodio je brigu o zvjezdama showa, a onda je zbog hladnog gableca, umjesto dobro zagrijanog zalogaja govedine, dobio jezikovu juhu i “nježno” šamaranje obraza od 55. godišnjeg voditelja.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Koliko li je samo prašine uskovitlao Clarkson svjedoči i uključenje u istragu i Tony Halla, direktora BBC-a! On je donio odluku kako je Clarkson prešao preko crte koju može tolerirati jedna tako ugledna kuća. Pri tome nije naveo kako Clarksonu, Hammondu i Mayu krajem trećeg mjeseca ističe ugovor s BBC-om, kako su vodili intenzivne pregovore o budućnosti Top Geara, ali i oko broja znamenki na novom ugovoru. Ovo je prava kamilica u odnosu na ono što je tijekom karijere izgovorio, osmislio, snimio, prenio…, čuveni voditelj. Prave razloga otkazu Clarksonu valja tražiti negdje drugdje, a ne u povrijeđenoj dušici Tymona. Na osebujan način, bio je poput satiričara koji se nije libio ni najtežih riječi da prokazuje licemjere koji su htjeli prodati bofl robu po cijeni najskupljih proizvoda.

Čelnici BBC-a, britanske katedrale duha, najvećoj televizijskoj zvijezdi koju je svake subote samo na Otoku gledalo 5 milijuna gledatelja zamjeraju što se izderao na producenta, povrijedio mu dušicu i raskrvario usnicu

Clarkson je zadnji i najčvrći bastion spram agresivnog dijela kvazi industrije kojoj je cilj dovesti u zabludu kupce i uvaliti im ne baš superiorne proizvode. Prvo ime BBC-a godinama je imao podršku kompanije za koju je radio, a jednako je tako lojalnošću i on njima uzvraćao. Pred gotovo dva desetljeća “prodao” im je licencu za Top Gear, vjerujuć’ kako jedino u tako velikoj i moćnoj kući može neometano, savjesno, bez pritisaka i podilažanja sponzorima razvijati TV emisiju, novine, putujući cirkus i niz drugih unosnih projekata… Tako je i bilo, sve do jezikove juhe Oisin Tymonu te do približavanja razgovora o nastavku ugovora. Ako je Tymonova povrijeđena dušica zavrijedila istragu i reakciju šefova, što bi tek trebali reći svi oni kojima je Clarkson zagorčavao život. Njegove recenzije toliko su nesmiljeno točne i ubojite da su se mnogim šefovima kompanija od njih tresle gaće. Bard britanskog novinarstva nije pratio društveno politički život, nije se bavio politikom i prodavanjem ekonomske demagogije, bavio se običnim životnim temama. Jeremy Clarkson tri je puta dobio svojevrsnog britanskog Pulitzera!

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

I dok su moralne vertikale BBC-a provodile istragu o tome je li Clarkson pretjerao, na stotine tisuća fanova pružalo je svesrdnu podršku čovjeku, novinaru prosvjetitelju, osebujnoj ličnosti, koja je iz malih životnih situacija izvlačio nemoguće. Posramio je dosadne, hladnjikave i plehnate TV emisije, ali i magazine sličnog sadržaja na globalnoj sceni i postavio ljestvicu novinarskih standarda tako visoko da je u odnosu na konkurenciju izgladao poput Himalaje u odnosu na Debelo brdo! Svi su željeli biti kao on, kao junak koji je rođen 11. travnja1960. u Doncasteru, West Riding of Yorkshire. Upravo nedaleko od njegova rodna mjesta dogodio se incident koji ga je stajao glave. Nedostižan, intrigrantan i zabavan, svake je subote na BBC-u imao emisiju koju je uživo gledalo najmanje 5 milijuna gledatelja na Otoku, a koju su simultano objavljivale 50 TV postoja širom svijeta, izuzevši onih francuskih i njemačkih. Pogađate već zašto!? Zato jer se nije libio istine. Imao je tu i saveznike u britanskoj auto industriji, jer naprosto fokus su mu bili produkti koji nisu Made in UK! I to mu je omogućilo da bude svoj, da bude iskren i na usluzi gledateljima.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Tko se još ne sjeća njegove anegdote vezane uz posljednji britanski veliki auto brend koji je izumro poput ostalih pred desetljeće i pol. Posprdno se zapitao da koje se dvije stvari golim okom mogu vidjeti s Mjeseca na Zemlji. Bez imalo respekta prema proizvodu iz Coventrya kazao je kako je riječ o Kineskom zidu te o nepreglednim skladištima neprodanih Rovera. Bila je to činjenica koja je boljela britanske industrijalce, ali koja ih je i natjerala da se ne bave poslom koji ne znaju raditi najbolje. Danas Britanci nemaju značajne brendove u vlasništvu, ali imaju snažnu industriju i investitore koji su im pokazali da se i na Otoku mogu raditi odlični auti i to u milijunskoj nakladi.

Clarkson je postavio ljestvicu novinarskih standarda tako visoko da je u odnosu na konkurenciju izgledao poput Himalaje u odnosu na Debelo brdo! Svi su željeli biti kao on 

Clarkson je skupo platio cijenu ekstravagantnog pristupa temama i životu. Njegova neobična lakoća konverzacije, a posebica gruba istina koje se nije libio iskazivati stajala ga je glave. Konzervativni i puritanski nastrojeni čuvari moralnog inegriteta britanske Katedrale duha zaključili su kako se na BBC-u moraju “štovati standardi pristojnosti i poštovanja”.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

- Ja ne mogu oprostiti Clarksonu! Za mene je linija tolerancije prijeđena i za Clarksona moraju vrijediti jednaka pravila kao i za druge, kazao je Tony Hall! Kojeg li samo licemjerja, kojeg li puritanstva i lažnog morala. Eto Clarksona u novom kvizu i tko zna još u kojem projektu BBC-a. Vjerojatno sad likuju svi oni koje je Clarkson prozivao od 1988. Sigurno da se dobro nije osjećao pred 13 godina ni Bernd Pischetsrieder koji je dobio zadatak od čelnika VW Ferdinand Piecha da Narodnom autu da štih koji imaju BMW i Mercedes. Njih dvojica smislili su VW Phaeton. Pischetsrieder nije bio slučajan odabir. Piech ga je nagovorio da odstupi s čelnog mjesta bavarske tvornice aute, nebi li BMW-ov imidž prenio i na VW. Bila je to 2002. i već tada je Clarkson zbog prebjega novu akviziciju u VW-u ismijavao. Nikada nije namjerno izgovorio točno njegovo prezime Pischetsrieder, već ga je lakonski prozvao Pichestrauses. Sve je to bilo u službi podcijenjivanja poteza VW-a. Usprkos tome, vodeći ga je dvojac iz Wolfsburga jedinog pozvao na prezentaciju mega limuzine u Dubai. Rezervirali su mu avio karte first klase, smjestili ga u čudesni i najskuplji hotel Burj Al Arab i za uzvrat dobili sljedeće. U Top Gearu, Clarkson je započeo s reportažom o novom Pheatonu usred obližnje pustinje hotela u kojem je odsjeo i čije su se siluete prepoznavale.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

- Ako gospoda Piech i Pichestrauses misle da su me kupili što su na svjetsku promociju Pheatona u Dubai pozvali jedino mene grdo se varaju.

Pheatona koji se dičio pogonom 4x4, V10 agregatom i čudesima od tehnologije skrenuo je s glavne prometnice u pijesak i začudo, duboko ga ukopao. Jedino su ga dizalice mogle izvući. Clarkson je to slikovito i izgovorio i pokazao, nagovještavajući ne baš sjajnu budućnost limuzine. Clarksonova vidovitost već se ubrzo potvrdila. I tako je to bilo iz emisije u emisiju, sve do 24. ožujka kada je Tony Hall donio odluku da Clarkson više neće provocirati Argentince falklandskim registarskim oznakama, konstruktore Opel Sintre prozivati za kreaciju najgoreg monovolumena, kojem su jedino brisači na vjetrobranu dobri, konstruktore Rang Roverog osmaka 4.8 koji je trošio kao samohodka, proizvođače hibrida koji ne da čuvaju okoliš već ga zagađuju, jer litij za baterije kupuju u Kanadi, a onda ga brodom prevoze u Japan gdje ga ugrađuju u Prius. Zatim čuveno japansko tehnološko čudo opet brodovima prevoze do Europe i SAD-a, troše na prijevoz nemalo fosilnih goriva, a sve je još začinio i usporednim testom sa BMW M3 vozeći ih kontinuranom brzinom od 150 km/h… Pokazalo se kako je Prius na 100 km trošio 17,6, a BMW M3 16,5 l! Eto, to je Clarkson, novinar, voditelj, showman i istoljubac.

Top Gear ostaje u posjedu BBC-a, s emisije i projekata uklanja se trojka, no ne i Stig koji će i dalje biti u vlasništvu TV kuće

Nije stoga čudno što su sinovi Davida Camerona, britanskog premijera oštro protestirali protiv hajke. Tinejdžeri čelnika V. Britanije digli su glas protiv puritanaca, baš kao i stotine tisuća štovatelja najveće TV zvijezde širom svijeta, jer naprosto ne mogu zamisliti subotu navečer bez omiljenog im Clarksona.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • igor

    Nice

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.