Početna Off 4 pregleda

Skrivena prednost: Električni auti mogli bi ohladiti gradove

ELEKTROMOBILI HLADE ZEMLJU
Vidi galeriju 1/3
Skrivena prednost: Električni auti mogli bi ohladiti gradove Skrivena prednost: Električni auti mogli bi ohladiti gradove Skrivena prednost: Električni auti mogli bi ohladiti gradove

Električni automobili emitiraju manje topline i potpuni prelazak mogao bi sniziti temperaturu u gusto naseljenim gradovima. No, koliko je realno to očekivati?

Električni automobili za okoliš su dobri jer smanjuju zagađenje i potrošnju fosilnih goriva, no u velikoj debati oko usporavanja ili ubrzavanja prelaska na električna vozila s druge strane se tvrdi da su ona skupa i da više zagađuju okoliš u proizvodnji. 

No, nova studija, objavljena u časopisu Nature, pokazuje i njihovu skrivenu prednost, a to je da bi mogli ohladiti gradove. 

Kako piše 24sata.hr znanstvenici su izračunali kako bi ta vozila imala efekt hlađenja jer emitiraju puno manje topline na istoj kilometraži.  To bi u konačnici smanjilo fenomen urbanih klimatskih otoka i potrebu za klimatizacijom koja dodatno zagađuje zrak i troši električnu energiju. 

ELEKTROMOBILI HLADE ZEMLJU | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Znanstvenici kažu da je potpuni prelazak na električne automobile u Pekingu u ljeto 2012. godine mogao ohladiti zrak dovoljno da se dnevno eliminira 10.686 tona CO2 koji je izbačen iz uređaja za klimatizaciju te 14,4 kW električne energije.

Naravno, prilično je nerealno očekivati da će se tako skoro cijeli gradovi odreći vozila na fosilna goriva i ovaj učinak neće biti toliko izražen u mjestima gdje naseljenost nije tako visoka i toplina se lakše oslobodi. Ali studija pokazuje da električna vozila imaju i prednosti koje nisu ono na što se prvo pomisli, prenosi Engadget.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.