Početna Off 28 pregleda

Sve više mladih misli da je u redu voziti pod teškim drogama

FOTO: Canva

Više od petine osoba starih 17 do 34 godine vjeruje da je u redu voziti nakon uzimanja droga klase A u koju spadaju najteže vrste droga

Zabrinjavajuća nova istraživanja sugeriraju da mladi sve više prihvaćaju vožnju pod utjecajem droga. Više od petine osoba starih 17 do 34 godine vjeruje da je u redu voziti nakon uzimanja droga klase A u koju spadaju najteže vrste droga poput kokaina, cracka, heroina, LSD-a, metamfetamina i drugih...

Ova brojka je rezultat istraživanja koje je napravila britanska dobrotvorna organizacija za sigurnost na cestama IAM RoadSmart. Čak i mnogi stariji smatraju da je vožnja pod utjecajem teških droga "u redu". Na primjer, gotovo pet posto osoba starosti 50 do 70 godina  koji tako misle vrlo je šokantan podatak. 

Author: Canva foto: Canva

Vlade i policije diljem svijeta smatraju da su droge klase A najopasnije od svih rekreativnih droga koje su u optjecaju. Takve droge su posvuda na svijetu strogo zabranjene, a vožnja pod njihovim utjecajem uglavnom se tretira jednako kao vožnja pod utjecajem najveće koncentracija alkohola, za što u mnogim državama, pa tako i i Hrvatskoj prijete zatvorske kazne. 

Mnoga istraživanja su pokazala da vožnja pod utjecajem svih ovih droga može biti vrlo opasna. Čak i uz konzumaciju najšire prihvaćenih droge klase A postoje ogromni rizici za sigurnost u prometu. Na primjer kokain uzrokuje da mozak otpušta dopamin, što dovodi do pretjeranog samopouzdanja i impulzivnosti, gubitka koncentracije i odgođenog vremena reakcije. Vožnja nakon uzimanja ecstasyja, posebice u kombinaciji s drugim drogama, također rezultira značajno povećanom opasnošću za sudionike u prometu, pokazuju znanstvena istraživanja.

Pijan i drogiran uništava automobile VIDEO Revolt: Drogiran i bijesan zabijao se u automobile

IAM Roadsmart anketirao je 2013 vozača kako bi generirao svoje podatke, pitajući se "Koliko vi osobno smatrate prihvatljivom vožnju nakon upotrebe droga klase A kao što su kokain i ecstasy?". Ukupno 13 posto ispitanih smatra da je to prihvatljivo, a većina od 87 posto da je to neprihvatljivo. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.