Početna Off 919 pregleda

U ovoj državi morate platiti 72.000 eura ako želite kupiti auto

FOTO: Canva

Cijene koje je potrebno platiti se razlikuju ovisno o vrsti automobila te se penju sve do 101.000 eura, a dozvole traju samo 10 godina

Mislite li da su cijene automobila, kako novih tako i rabljenih "podivljale", zamislite tak kako je vozačima u Singapuru. U ovom gradu-državi u jugoistočnoj Aziji ne možete samo tako kupiti automobil. Da bi ga posjedovali, prvo morate ishoditi dozvolu koja će vas koštati nevjerojatnih 72.000 eura (104.000 singapurskih dolara).

To nije ništa novo, jer Singapur je već desetljećima najskuplja država na svijetu za kupnju automobila, no sada je iznos koji je potreban za dozvolu dodatno povećan. Da bi vozili automobil u Singapuru, stanovnici moraju sudjelovati u natječaju za dobivanje potvrde o ovlaštenju koja im daje pravo vožnje na deset godina. Ova potvrda je uvedena 1990. godine kako bi se smanjio broj automobila na cestama koji su u ovoj prenapučenoj državi izazivale nesnosne gužve. Broj vozila dopuštenih na cestama time je ograničen na oko 950.000 primjeraka. 

Author: Canva foto: Canva

Cijene koje je potrebno platiti se razlikuju ovisno o vrsti automobila. Spomenutih 72.000 eura košta osnovni certifikat, kategorija za vozila s motorima do 1,6 litara ili manje od 130 KS. Za kategoriju D, koja obuhvaća aute s motorima većim od 1,6 litara ili snažnije od 130 KS, cijena dozvole je 101.000 eura. Najviša, otvorena kategorija, koja nema nikakvih ograničenja za vrstu automobila košta 105 tisuća eura. 

U segmentu gospodarskih vozila, premije su nešto manje. Za autobus ili kombi potrebno je platiti oko 59.500 eura. Najbolji izbor je motocikl jer da biste ga posjedovali potrebno je platiti mnogo umjerenijih 7200 eura. 

Unatoč cijenama, kandidata za dobivanje dozvole uvijek je više od dodijeljenih kvota, pa je i onima koji imaju novac teško doći do dozvole za kupnju auta. Ako se pitate kako stanovnici Singapura uopće podnose ova astronomska davanja, odgovor je u vrlo visokom standardu života. Prosječna plača u u ovoj državi-gradu je oko 4000 eura na mjesec. Reuters je izračunao da kupnja, posjedovanje i vožnja tipične Toyote Camry Hybrid u Singapuru košta oko 174.000 eura. Unatoč visokim plaćama posjedovanje automobila je zbog toga postalo nedostižno za mnoge od 5,5 milijuna stanovnika Singapura. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.