Početna Off 143 pregleda

Zaplijenili im aute; Fiat se našao u problemima zbog jedne male zastave

FOTO: Fiat

Čak 134 Topolina zaplijenila je talijanska policija u lučkom gradu Livornu u Toskani zbog kršenja zakona

Sjećate se kako se Alfa Romeov novi početni model trebao zvati Milano, ali je preimenovan u Junior nakon što talijanske vlasti nisu bile zadovoljne originalnim imenom. Talijanski zakon zabranjivao je Alfi korištenje talijanskog imena za vozilo proizvedeno izvan države, a nešto slično se sada događa i Fiatu.

Fiat ima problema s prodajom Topolina u Italiji. Maleni električni "automobil", zapravo četverocikl koji je ograničen na maksimalnih 45 km/h nema problema s imenom već s drugim detaljom, malom talijanskom zastavicom karoseriji automobila. Čak 134 Topolina zaplijenila je talijanska policija u lučkom gradu Livornu u Toskani zbog kršenja zakona i isticanja talijanskog simbola na autu koji uopće nije iz Italije. 

Author: Fiat foto: Fiat

Naime, mali električni "automobil" ne proizvodi se u Italiji, već u tvornici Kenitra u Maroku. Tu se sklapaju i sestrinski modeli Citroen Ami i Opel Rocks Electric koji se prodaje i kod nas. Zbog talijanske zastave na autu iz Maroka Fiatu osim zabrane prodaje prijeti kazna od 10.000 do 250.000 i oduzimanje svih zaplijenjenih auta. 

TESTIRALI SMO Opel Rocks: 'Auto' kojeg smiju voziti i djeca

Zbog svega ovoga Fiatu, odnosno Stellantisu ne preostaje ništa drugo nego skinuti zastavu kako bi mogao prodavati zaplijenjene automobile. Iako se mali električni automobil ne proizvodi u zemlji, talijanski motiv je dodan jer je vozilo na četiri kotača razvijeno u Torinu, tvrdi Fiat. 

Author: Fiat foto: Fiat

Glasnogovornik Stellantisa rekao je za La Repubblicu da je Fiat "djelovao u potpunosti u skladu s propisima i jasno dao do znanja gdje će se Topolino proizvoditi bez pokušaja obmanjivanja kupaca". Tvrtka je pristala ukloniti problematičnu naljepnicu kako ipak izbjegli trajno oduzimanje svih vozila. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.