Početna Tech 2559 pregleda

Nezaustavljivi Hyundai: Njegov auto s nogama ide kuda poželite

Hyundai
FOTO: Hyundai

Hyundai je na CES-u otkrio idealno vozilo za spasilačke akcije. S kotačima na dugim nogama podsjeća na AT-AT iz Ratova zvijezda, a može hodati poput životinja ili gmazova te juriti cestom

U slučajevima prirodnih katastrofa ključno je što prije doći do žrtava, međutim štete nakon požara, potresa, poplava ili drugih katastrofa mogu takvu misiju učiniti nemogućom. Zbog toga je Hyundai razvio potpuno novu kategoriju vozila, a svoj koncept prikazao je na CES-u u Las Vegasu.  Hyundai | Author: Hyundai foto: Hyundai

Elevate spaja automobil i robot u vozilu koje se može penjati i prelaziti prepreke koje su nezamislive za najmoćnije terence današnjice. Naime, Hyundai je odlučio spojiti svaki kotač na posebnu nogu koja se može istegnuti kako bi terene prelazio poput neke robotske životinje.

Hyundai | Author: Hyundai foto: Hyundai

Korejski koncept temelji se na modularnoj platformi koja može zamijeniti kabinu ovisno o kriznoj situaciji ili akciji, poput hitne pomoći. Robotske noge imaju pet stupnjeva slobode, a elektromotor se nalazi u kotačima što omogućava kretanje čak i kada jedan ili dva kotača ne drže podlogu. U Hyundaiju kažu da im takav dizajn omogućava oponašanje hoda sisavaca i gmazova te da se kreću u svakome smjeru. Tako mogu i potpuno zaključati kotače te hodati preko opasnoga terena. Automobil može prekoračiti zid visok metar i pol, ali ni kanal širok metar i pol mu nije teška prepreka.

Hyundai | Author: Hyundai foto: Hyundai

No, njegove noge mogu se i skupiti pa tada Elevate izgleda kao običan futuristički automobil koji glatko juri autocestom i može iznimno brzo prevesti ozlijeđene iz akcije u kojoj su upravo bili. 

U Hyundaiju kažu da bi se ovakva platforma mogla koristiti za cijeli niz situacija u budućnosti, a ne samo za hitne spasilačke akcije

Hyundai | Author: Hyundai foto: Hyundai

- Tehnologija ide i puno dalje. Ljudi s različitim vrstama invalidnosti, koji nemaju pristup rampi za invalidska kolica, mogli bi pozvati ovakav auto koji će im doći pred kućni prag da bi kolicima jednostavno ušli u vozilo. Mogućnosti su neograničene - rekao je John Suh iz Hyundaija. 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.