Početna Tech 3284 pregleda

Ručni mjenjač izumire: Tek svaki treći novi auto u EU ga ima

Ručni mjenjač ne izumire samo u Europi već je sve rjeđi i u ostatku svijeta u kojem je do sada imao velik tržišni udio. S druge strane u SAD-u, Koreji, Japanu, Kini i Australiji već je dugo "potpuno nebitan"

Sve više novih automobila se ne nudi s ručnim mjenjačima. To je logično kod hibrida i električnih auta koji ih nisu nikada imali, ali i sve češće kod konvencionalnih benzinskih i dizelskih modela. Najsvježiji primjer za to su VW Passat, Tiguan i Škoda Superb koji su u najnovijim generacijama potpuno izgubili ručne mjenjače. 

Automatici su sigurno praktičnije rješenje i trenutno su u trendu, no to nije prolazan trend već postupna tehnološka evolucija koja u konačnici može značiti samo jedno: potpuno izumiranje ručnih mjenjača u bliskoj budućnosti. 

Ručni mjenjač ne izumire samo u Europi već je sve rjeđi i u ostatku svijeta u kojem je do sada imao velik tržišni udio. S druge strane u SAD-u, Koreji, Japanu, Kini i Australiji već je dugo "potpuno nebitan". Sve to pokazuju podaci JATO Dynamicsa. 

Author:

U Europi je 2000. godine ogromna većina novoregistriranih automobila bila opremljena ručnim mjenjačima. Precizno, udio ručnih mjenjača na tržištu novih auta je iznosio čak 89 posto, a neke države poput Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Mađarske, Irske i Portugala imale su udio veći i od 95 posto. Jedini ljubitelji automatika bili su vozači iz Norveške i Švicarske gdje je udio ručnih mjenjača bio "samo" oko 75 posto.

Dolazak modernih, bržih i udobnijih automatika koji pretjerano ne povećavaju potrošnju goriva sve je počeo mijenjati, no tek je eksplozija hibrida i električnih automobila napravila veliku razliku. U 2017. ukupni udio ručnih mjenjača u Europi je još uvijek bio visokih 78 posto da bi se u idućih šest godina strmoglavio do današnjih 32 posto.

Osim sve više hibrida i električnih auta postoji još nekoliko razloga za pad popularnosti ručnih mjenjača. Vozači su sve više svjesniji prednosti i komfora automatika u vrijeme kada prometne gužve postaju sve veće. Također, razlika u cijeni između ručnih i automatskih mjenjača se smanjuje. 

Author:

Ipak, i uz tako veliki pad popularnosti i ponude ručnih mjenjača, Europa ostaje jedan od rijetkih tvrđava gdje se popularni "manualci" još koliko- toliko drže. Veći udio ručni mjenjači imaju samo na siromašnijim tržištima kao što su Južnoafrička republika ili Južna Amerika. S druge strane u Koreji je njihov udio praktično jednak nula posto!

I u SAD-u je slično. Danas ručni mjenjači tamo drže samo 0,9 posto tržišta, dok je 2000. godine taj postotak iznosio skoro 20 posto, a 2010. još uvijek kakvih-takvih šest posto. U Australiji i Oceaniji udio ručnih mjenjača je samo 2 posto, kao i u Japanu, a u Kini on iznosi malih 4 posto. Zanimljivo, prije samo šest godina, 2017. je udio ručnih mjenjača u Kini iznosio skoro 50 posto.  U jugoistočnoj Aziji ovaj udio je oko 15 posto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.