Početna Tech 1494 pregleda

Video: Teslin Autopilot potpuno izgubljen na snijegu

FOTO: YouTube

Čak i pri vrlo niskim brzinama od 25 do 30 km/h Tesla ne može slijediti odabranu rutu bez reakcija koji često mora korigirati putanju

Proizvođači automobila su u posljednjih desetak godina napravili ogroman napredan u pogledu sustava za pomoć u vožnji i što je uvelike pobojšalo sigurnost automobila. No autonomna vožnja, ono o čemu svi oni pričaju već godinama, još uvijek se čini kao sam koji se još dugo neće ostvariti. Unatoč velikom napretku pred potpuno autonomnom vožnjom je još toliko prepreka koje treba riješiti. Jedna od njih su i vremenski uvjeti poput kiše i snijega koji mogu razne senzore i kamere automobila blokirati ili ih učiniti manje efikasnim, a ponekad i potpuno zbuniti software koji se brine za autonomnu vožnju. 

Novi video sa snijegom prekrivenih cesta u okolici Detroita dokazuje da unatoč najnovijem ažuriranju Teslinog sustav Autopilot ne može ispravno funkcionirati po lošem vremenu. Ono što je ovaj napredni sustav napravio vozaču Tesle može se smatrati, u najmanju ruku, vrlo opasnim. 

 

Video je na YouTube postavio kanal Detroit Tesla. Automobil prikazan na videu opremljen je nadogradnjom sustava FSD Beta 10.69.25. Od samog početka videa je jasno da ovo neće biti ugodna vožnja, jer već nakon nekoliko sekundi vožnje na Autopilotu Tesla bi se zabila u rubnik ceste da vozač nije reagirao i uhvatio volan. Odmah nakon toga je komentirao : „Mislim da ovo neće biti dobra vožnja, software uopće nije prilagođen za vožnju po snijegu, a automobil vozi prebrzo."

Očito je da Teslin sustav uzima podatke s navigacijske karte, a auto vozi kao da se radi o suhoj cesti jer senzori auta uopće ne prepoznaju da je cesta prekrivena snijegom. Iako Autopilot radi prilično dobar posao u otkrivanju nadolazećeg prometa, često skreće udesno jer nije u mogućnosti pratiti svoju traku. 

Author: YouTube foto: YouTube

Čak i pri vrlo niskim brzinama od 25 do 30 km/h Tesla ne može slijediti odabranu rutu bez reakcija koji često mora korigirati putanju kako bi spriječio da automobil skrene s ceste. Vozač zaključuje: “Ne znam kako će se ostavriti potpuno autonomna vožnja kad pola svijeta ima uvjete snijega, kiše i leda”, dodajući da Teslin sustav “definitivno još nije spreman za ovako užasno vrijeme”. U područjima gdje ceste nisu u potpunosti prekrivene snijegom, Tesla se ponaša puno bolje, ali još uvijek nedovoljno dobro da se vozač i putnici osjećaju sigurnima.

Nije sve tako loše. Vozač sugerira da ima nekih poboljšanja u usporedbi sa starijim verzijama Tesla FSD Beta. Kada stražnji kraj vozila prokliže tijekom skretanja, sustav sada ima mogućnost stabilizirati ga umjesto da se automatski isključi i traži od vozača da preuzme, što je često bio slučaj u prošlosti. Ipak, ovo što je Teslin autopilot pokazao ne može opravdati naziv  "Full Self-Driving" (FSD), čak i ako se izme u obzir da je ovo tek Beta verzija sustava. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.