Početna Tech 2258 pregleda

Zbog straha: Sve više Brazilaca blindira vlastite aute

Blindiranje automobila u Brazilu
FOTO: CGTN America

Brazilska je vlada, nakon novog porasta stope kriminala i broja ubojstava u zemlji, odlučila građanima ponuditi opciju blindiranja svojeg automobila radi vlastite sigurnosti

 

Cijeli postupak traje mjesec dana, a počinje preciznim mjerenjem i zatim rastavljanjem automobila do 'gole' šasije i motora. Nakon toga, unutrašnjost se obloži s čak devet slojeva snažne sintetičke 'mreže' materijala poput kevlara, a prozori budu nadograđeni s nekoliko dodatnih stakala pojačanih polikarbonatima. 

Također, kotači se mijenjaju i umjesto aluminijskih stavljaju se čelični, a nakon postupka blindiranja masa automobila poveća se oko 12 posto. Nakon 'tretmana', automobil je otporan na sve vrste metaka, čak i na pucnjavu iz 7,62-milimetarske strojnice. Cijeli proces košta oko 13 tisuća dolara, odnosno 53 tisuće brazilskih reala. 

Čak nekoliko kompanija u Brazilu bavi se ovakvom preradom automobila, a sve je rezultat ogromnoga porasta stope kriminala i ubojstava u posljednjih petnaest godina. U toj se državi godišnje na ovaj način 'preradi' oko 15 tisuća automobila, a na cestama ih je više od 150 tisuća...

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.