Početna Auto 814 pregleda

Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa

1
Vidi galeriju 1/8
Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa Formula 1 na Grobniku? Samo virtualno, u igri Assetto Corsa

Ako ste ikada zamišljali kako je to kada Formula 1 projuri Grobnikom, upravo to i puno više možete isprobati u videoigri Assetto Corsa na PC-u

Za sve ljubitelje hrvatskog automotosporta, kao i videoigara u kojima glavnu riječ vodi nekakvo utrkivanje, imamo odličnu vijest. Poznato je da je Hrvatska kao država na svjetskome nivou motosporta ravna nuli, to znači da uživo nikada nećemo gledati Formulu 1 ili neke ozbiljne utrke na našoj jedinoj trkaćoj pisti - Grobniku.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Na našemu Autodromu tako već godinama nema uvjeta za održavanje utrka svjetskog nivoa, no zahvaljujući talijanskome studiju Kunos Simulazioni i dvama Slovencima Mitji Bonci i Bojanu Pintaru, po “grbavom” asfaltu grobničke staze možemo juriti svim mogućim automobilima.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Naime, Mitja je u javnost izdao vlastitu kreaciju, tzv. “mod” u kojemu se u originalnu igru Assetto Corsa, inače jednu od najboljih simulacija vožnje općenito, ugrađuje Automotodrom Grobnik. Sve je učinjeno s vrlo visokom dozom realističnosti što omogućava nama igračima da slobodno po Grobniku vozimo sve moguće automobile, uključujući i bolide Formule 1. Grobnička staza se unatrag nekoliko godina više puta pojavila u virtualnom izdanju, no sve je to bilo na realtivno lošoj razini, odnosno projekti nikad nisu bili dovršeni.

Ovo je prvi takav dodatak na videoigru koji je u potpunosti doveden do kraja, odnosno napravljen je tako da vrlo realno dočara iskustvo vožnje po jedinoj hrvatskoj trkaćoj pisti. Za sve zainteresirane ovaj, kao i brojni drugi dodaci igri Assetto Corsa, moguće je na svoje računalo “skinuti” putem internetske stranice RaceDepartment. Također, postoji i simulacija na dva kotača, nazvana GPBikes, u kojoj se također mogu isprobati MotoGP motocikli na našemu Grobniku, doduše ne u ovako lijepome i grafički realističnom prikazu.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Službeno, Automotodrom Grobnik posjeduje FIA i FIM licence za testiranje i utrkivanje, no u hrvatskoj javnosti naširoko je poznat problem Grobničke ljepotice, koja je od svojega nastanka 1977. godine u suštini ostala nepromijenjena. Tek se ovog mjeseca potvrdilo da započinju radovi na rekonstrukciji, koja bi trebala biti gotova do ožujka naredne godine. Živi bili pa vidjeli...

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start 1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Nama zagriženim automoto fanovima ostaje jedino gledati, odnosno voziti utrke svjetskoga ranga na Grobniku, doduše isključivo na virtualan način. Naprimjer, možete se “uvući” u trkaće cipele Kekea Rosberga, koji je 1988. McLarenovim bolidom F1 zaista vozio po Grobniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.