Početna Auto 327 pregleda

Kako je sve počelo: Citroën, europski pionir masovne proizvodnje automobila

LOGO

Spajajući kreativnost i tehnologiju danas je jedan od vodećih brendova autoindustrije i član francuske bgrupacije PSA, a svoj put počeo je 1919. modelom Type A

Osnivač André-Gustave Citroën, rođen 1878., sin trgovca dijamantima, svoju industrijsku karijeru započeo je 1919. proizvodnjom oružja i municije u, zahvaljujući Prvome svjetskom ratu, profitabilnoj ratnoj industriji. Samo četiri mjeseca nakon završetka rata Citroën je predstavio prvi automobil - Type A.

Andre Citroen | Author: citroenvie foto: citroenvie

Nakon relativno slabašne prve godine automobil s 10 KS doživio je veliki uspjeh već naredne godine. Tvrtka je prodala 20.000 Type A primjeraka, pa je Citroën postao prvi europski masovni proizvođač automobila, proizvodeći ih stotinu dnevno.

Type A | Author: Wikimedia Commons foto: Wikimedia Commons

Zahvaljujući dobrim poslovnim potezima francuski je proizvođač nastavio uspješnim korakom te je u suradnji s Michelinom 1934. lansirao Traction Avant, prvi automobil s prednjim pogonom, neovisnim ovjesom i jednodijelnom šasijom, tri elementa koja su i danas neizbježan sastojak svakog automobila.

Citroen Traction Avant | Author: Hemmings foto: Hemmings

Osnivač André Citroën umro je godinu poslije od oboljenja uzrokovana rakom želuca, a tvrtka je u rukama Michelina nastavila razvoj. U novim ratnim godinama u Citroënu su potajno uspijevali razvijati nove modele automobila, a u isto vrijeme morali isporučivati vojne kamione okupatoru, nacističkoj Njemačkoj. Po završetku novoga rata, 1948. predstavljen je legendarni model 2CV, popularni Spaček, koji je u 42 godine prozvodnje s traka sišao 9 milijuna puta.

2CV | Author: Citroen foto: Citroen

U narednim godinama, točnije 1955. predstavljen je još jedan legendarni Citroënov model. Riječ je o DS-u, odnosno automobilu koji je zahvaljujući neobičnu dizajnu, revolucionarnome samopodešavajućem ovjesu te disk kočnicama zaradio nadimak Žaba. Upravo je taj automobil zaradio visoko treće mjesto u izboru najboljih automobila dvadesetog stoljeća. 

DS | Author: Classic Driver foto: Classic Driver

Tijekom ostatka 20. stoljeća Citroën su obilježili mnogi uspjesi i neuspjesi, a 1974. udružio se u PSA grupaciju. Bio je neizostavan faktor europske autoindustrije, a planetarni uspjeh zadržao je sve do danas, jedan je od vodećih brendova u Europi.

C4 | Author: Citroen foto: Citroen

Godine 2009. Citroën je predstavio DS premium brend pod kojim će proizvoditi ekskluzivne, luksuzne i tehnološki naprednije automobile. Citroën i DS predviđaju rast prodaje 15 % do 2020. godine, zahvaljujući uspješnoj prodaji DS modela kao i revolucionarnom i kreativnom dizajnu novoga C3 i C4 Cactusa.

DS3 | Author: Citroen foto: Citroen

Citroën je do danas stvorio i svim snagama njeguje pravi lifestyle brend, čime se ne mogu pohvaliti mnogi proizvođači u svijetu.

C3 2017 | Author: Citroen foto: Citroen

Također, francuski proizvođač zabilježio je zavidne uspjehe u svijetu autoutrka, osvajajući 9 WRC naslova uz Sebastiana Loeba, te 3 WTCC naslova u zadnje 3 godine. 

Loeb Citroen WRC | Author: AUSmotive.com foto: AUSmotive.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.