Početna Auto 9435 pregleda

Nova pravila: Zavladala panika, znat će se koliko stvarno troše

Nova pravila: Zavladala panika, znat će se koliko stvarno troše
FOTO: Thorsten Weigl

Isprobali smo Opelove SUV-ove s novim motorima i saznali zašto je nova metoda mjerenja potrošnje goriva velik problem proizvođačima automobila diljem svijeta

Od rujna ove godine na snagu stupa novi protokol za mjerenje potrošnje goriva - WLTP. Osim što mnogo realnije prikazuje potrošnju, proizvođačima stvara velike probleme. 

WLTP | Author: Arhiva foto: Arhiva

Naime, zbog veće deklarirane potrošnje lošije su i vrijednosti ispušnih plinova pa tako neki automobili ne mogu proći novu normu Euro 6d-TEMP. Zbog toga se proizvodnja mnogih modela privremeno ugasila, a proizvođači koji se očito nisu na vrijeme pripremili grčevito pokušavaju riješiti taj problem.

Za razliku od nekih, u Opelu su s pripremama za uvođenje WLTP-a započeli još 2015. godine i danas više od 90 izvedbi Opelovih automobila prolazi novu ekološku normu, uz novu metodu mjerenja potrošnje. 

Nova pravila: Zavladala panika, znat će se koliko stvarno troše | Author: Thorsten Weigl foto: Thorsten Weigl

Među tih 90 izvedbi su i sve 'motorizacije' Opelovih SUV-ova pa smo zbog toga isprobali i provjerili kako je  Opelu to uspjelo. 
Motore koji nisu mogli proći buduću ekološku normu zamijenili su novi, a neki motori su modificirani. Opel Mokka X je tako dobio novi 1,4-litreni benzinski turbo sa 120 KS, koji karakterizira vrlo uglađen rad. Najmanji Opelov SUV Crossland X dobio je novi dizelski motor. Dosadašnji 1,6-litreni agregat zamijenio je novi 1,5-litreni koji razvija 102 KS. Motor je uglađeniji, ali i mnogo življi od dosadašnje izvedbe s 99 KS, štedi poput dizelaša no u vožnji više nalikuje benzincu. I veliki Opel Grandland X dobio je novi 1,5-litreni motor, ali u jačoj izvedbi, sa 130 KS. Kako bi ostvarili manju potrošnju, u Opelu su uveli i nove automatske i ručne mjenjače. 
Svi novi motori u prodaji bi se trebali naći do početka rujna.

Kako će se sve odraziti na potrošnju?

Točenje goriva | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Protokolom WLTP, koji je mnogo stroži i realniji od dosadašnjeg sustava sustava mjerenja potrošnje NEDC, tvornički podaci o potrošnji goriva bit će mnogo realniji. Primjerice, Opelov dizelaš koji je dosad imao tvorničku potrošnju od 3,3 do 4,2 l/100 km, prema novome protokolu troši od 4,3 do 6,4 l/100 km. Naravno, to ne znači da se potrošnja povećala, nego da su rezultati mjerenja bliži stvarnosti. WLTP u obzir uzima i pojedine izvedbe automobila, ovisno o ugrađenoj opremi. Tako će model s najbogatijim paketom opreme imati veću prikazanu potrošnju nego osnovni jer je teži i samim time realno više troši. Iako zbog novih mjerenja jako raste i deklarirana emisija CO2, to zasad neće utjecati na trošarine koje će se do daljnjega računati po staroj normi.

Novi 8-brzinski automatik

Nova pravila: Zavladala panika, znat će se koliko stvarno troše | Author: Opel foto: Opel

Dok mnogi konkurenti uvode mjenjače s dvostrukom spojkom, u Opelu ostaju vjerni klasičnim automaticima, što je bolje rješenje kada je riječ o komforu. Novi mjenjač, koji je prije debitirao u Peugeotima, radi vrlo uglađeno i brzo. U Opelu se nudi u Grandlandu X u kombinaciji s 1,2-litrenim benzinskim motorom sa 130 KS te s dizelašima sa 130 i 177 KS. 

Benzinci s novim filtrima

Nova pravila: Zavladala panika, znat će se koliko stvarno troše | Author: Opel foto: Opel

Kako bi ispunjavali ekološke norme i benzinci moraju imati filtar čestica, koji je dosada bio dio modela s dizelskim motorima. Kod 1,2-litrenoga benzinskog motora s tri cilindra filtar je smješten do katalizatora i  s njim zauzima otprilike jednak volumen kao nekad sam katalizator. Sustav radi potpuno autonomno i vozač o njemu ne mora brinuti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.