Početna Auto 3838 pregleda

Ovo je nova Škoda Superb: Pravi nasljednik Passata?

FOTO: Škoda

Za razliku od Passata, Superb će se nuditi i kao limuzina tako da mnogi ovaj auto već sada nazivaju "pravim nasljednikom Passata"

Limuzine i karavani srednje klase polako izumiru. Nema više Insignije, Mondea, Arteona, Avensisa, Accorda i mnogih drugih automobila bez kojih je tržište još prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Passat je dobio novu generaciju koja je predstavljena ovih dana, no ona će se proizvoditi samo kao karavan. No nije sve tako crno, neki će modeli preživjeti još neko vrijeme. Škoda će uskoro predstaviti novi Superb, a sada nam je prikazala prve fotografije zakamufliranog predserijskog prototipa. Za razliku od Passata, Superb će se nuditi i kao limuzina tako da mnogi ovaj auto već sada nazivaju "pravim nasljednikom Passata". jer će automobil sigurno privući mnoge kupce koji bi inače birali Passat limuzinu. 

Author: Škoda foto: Škoda

Tehnički gledano, češki perjanica više je praktična limuzina s peterim vratima, već klasična limuzina s malim poklopcem prtljažnika. To će sigurno smanjiti praktičnost, no i Passat je čitavu svoju karijeru imao takav koncept i bio vrlo uspješan. A za one koji traže više praktičnosti tu je i karavanska verzija koja još nije prikazana.    

Author: Škoda foto: Škoda

Četvrta generacija Superba još je veća od svog prethodnika. U dužinu je narasla za 4 cm i i sada se s 491 cm opasno približila granici od pet metara. Visina novog Superba povećana je za 1 cm na 148 cm, dok širina i međuosovinski razmak ostaju isti sa 183 cm, odnosno 284 cm. Superb u unutrašnjosti nudi 11 mm više prostora za glavu sprijeda i 6 mm više prostora za glavu straga u usporedbi s prethodnim modelom.

Author: Škoda foto: Škoda

Ogromni prtljažnik postaje još veći. Narastao je za 20 litara na 645 litara. Škoda naglašava kako se jako pazilo i na aerodinamiku koja je poboljšana te koeficijent otpora zraka sada iznosi 0,24.

Author: Škoda foto: Škoda

Škoda je još prije nekoliko dana otkrila unutrašnjost novog Superba, s velikim samostojećim 13" zaslonom osjetljivim na dodir, 10" digitalnim instrumentima i trima rotirajućim kontrolerima s integriranim 1,25-inčnim zaslonima. Njih je Škoda nazvala "pametnim brojčanicima" zato što osim klime služe za pristup raznim drugim funkcijama bez potrebe za korištenjem velikog zaslona ili dodatnih tipki. I head-up zaslon prvi puta dolazi u Superb, a bit će dostupan kao opcija. 

ŠKODA Bliži se premijera: Ovo su unutrašnjosti Superba i Kodiaqa

Najavljene su i linije opreme. Uz poznate Sportline i Laurin & Klement, novi Superb će se nuditi i kao skromnije opremljeni Essence i Selection. Stare linije opreme Active, Ambition i Style odlaze u povijest. Službena premijera novog Superba zakazana je za studeni, a bit će predstavljene obje verzije, i limuzina i karavan. Novi Superb i Passat tehnički su jako povezani i proizvodit će se na istoj proizvodnoj traci u istoj tvornici u Češkoj. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.