Početna Auto 33 pregleda

Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom

Symbioz
Vidi galeriju 1/5
Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom Renault Symbioz želi biti najbolji prijatelj s vašom kućom

Renault želi do 2030. godine revolucionirati način prijevoza i konektivnosti automobila s vanjskim svijetom

Renault misli kako će automobili budućnosti biti pametni, povezani i ekološki, ali povrh svega u njegovoj viziji oni će oko 2030. godine postati i produžetak našega doma - dodatna soba koju možemo koristiti kad naš auto nije na cesti. To je Symbioz, studija koju je Renault prikazao na salonu u Frankfurtu. Već ime ovog autonomnog automobila otkriva njegovu ideju, život u simbiozi s kućom, kao još jedna soba.

Symbioz | Author: Renault foto: Renault

Razmještaj s četiri sjedala koja su okrenuta prema malenom stoliću sugerira da je ovdje riječ o dnevnoj sobi. Interijer se može presložiti na različite načine, pa osim klasičnog i sportskog imamo i AD mod koji optimizira interijer i ovisno o namjeni pomiče volan i veliki ekran, spušta sjedala ili približava vozača i suvozača za intimniju atmosferu. To sve prati i različito osvjetljenje. Renault je htio pokazati kako bi ovaj auto mogao funkcionirati u domu 2030. godine pa se može koristiti kao produžetak boravka ili soba s pogledom, ako auto prevezete dizalom na krov. To podrazumijeva da biste htjeli usred stana imati auto koji je bio vani. Ideja je da se u autu osjećate kao doma i on će komunicirati s nizom uređaja. Tako bi primjerice kuća trebala “vidjeti” da ste stigli u dvorište pa uključiti svjetla.

Symbioz | Author: Renault foto: Renault

Dizajnerski se na Symbiozu vide i detalji sa sadašnjih modela, ali ovo je vizija budućnosti i riječ je o 4,70 m dugom i gotovo 2 m širokom autu. Za električni pogon zadužena su dva električna motora koja mogu isporučiti 500 kW snage i 660 Nm okretnoga momenta. Do 100 km/h bi trebao ubrzati za manje od šest sekundi, a baterije mu osiguravaju doseg 500 kilometara. Logično, u godinama koje slijede i kad bi ova studija jednom mogla zaživjeti na cesti, performanse, doseg i vrijeme punjenja zasigurno će imati bolje rezultate. U toj viziji, automobil i kuća će dijeliti energiju, a kako auto predviđa vaše potrebe, moći će imati manje energije za kraća putovanja, no zanimljivija je opcija da se u slučajnu nestanka struje, nju može povući iz auta. No, uz verziju koja je povezana s kućom, Renault je zamislio i Symbioz za nešto bližu budućnost, pa bi tako za otprilike šest godina trebali imati sličan automobil u kojem će se klikom na Renaultov logo na volanu Symbioz moći prebaciti iz autonomnog u standardni način vožnje. Kad auto sam vozi, volan i kontrolna ploča će se pomaknuti kako bismo imali malo više prostora. Tu su također prisutni i elementi te modularnosti koju zamišljaju poput promjene rasporeda sjedala i boja interijera.

Symbioz | Author: Renault foto: Renault

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.