Početna Auto 408 pregleda

Biste li ga htjeli u garaži? Rijedak Porsche prodan za 25 milijuna kn

Porsche 550A Spyder
FOTO: RM Sotheby's

Talijanski kolekcionar čuvao je ovaj automobil čak 31 godinu, sve dok ga RM Sotheby's nije preuzeo 2009. godine i potpuno restaurirao

Porsche 550A Spyder | Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Porsche je 1957. i 1958. godine proizveo trkaći 550A Spyder u samo 40 primjeraka. Riječ je o automobilu koji je bio prvi Porscheov tvornički trkaći automobil. U to vrijeme bio je vrlo poželjan jer je lako pobjeđivao sve konkurente u utrkama. Iako ga je pokretao motor sa 135 konjskih snaga, 550A Spyder težio je samo 530 kilograma pa je tada bio nevjerojatno brz. 

Porsche 550A Spyder | Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Nedavno se jedan takav primjerak našao na prodaji i to 15. od sveukupno 40 takvih. Ponudila ga je jedna od najpoznatijih aukcijskih kuća, RM Sotheby's, a nakon napete aukcije prodan je za 3,7 milijuna dolara. 

Porsche 550A Spyder | Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Osim što je zanimljiv sam po sebi, zanimljiva je i njegova povijest. Taj primjerak prodan je danskome trkaćem vozaču davne 1957. godine, odmah je osvojio niz utrka diljem Europe, a dogodine je prodan britanskome vozaču u Keniju. Nakon četiriju godina uživanja u vlasništvu, automobil je prodao dalje u Tanzaniju i Nairobi, gdje je obojen u plavo i natjecao se na mnogim utrkama. 

Talijanski kolekcionar otkupio je taj automobil 1978. i čuvao ga 31 godinu, sve dok ga RM Sotheby's nije preuzeo 2009. godine te vratio u originalno stanje. Nakon restauracije 550A Spyder je prešao samo 100 kilometara, a sada je na novomu vlasniku hoće li ga čuvati 'pod staklenim zvonom' ili će uživati u njemu, što ovaj auto i zaslužuje. 

Porsche 550A Spyder | Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

 

Pogledajte naš test novog Porschea 911 (992):

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.