Početna Auto 3123 pregleda

Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu

1
Vidi galeriju 1/8
Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu Testirali smo VW Amarok V6 TDI, najluksuzniji pick-up na tržištu

Suprotno uobičajenom, VW je Amarok osvježio 3.0 V6 TDI motorom, koji zamjenjuje 2.0 TDI...

Krajem prošle godine VW je najavio osvježenje Amaroka, a najviše je novosti ondje gdje je i najvažnije u ovakvome tipu auta – ispod poklopca motora. Dosadašnji 2.0 TDI s četiri cilindra i dva turbopunjača zamijenjen je većim i snažnijim TDI motorom s obujmom 3,0 litre. Ima šest cilindara u V konstrukciji i pravo je osvježenje na tržištu motora sa sve manjim i manjim obujmom. Dostupan je s 204 ili 224 KS i automatskim DSG mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i 4Motion pogonom na sve kotače.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Testirani model s paketom opreme Aventura i motorom s 224 KS trenutno je najjači pick-up na tržištu, snažniji od Toyote Hilux, Nissana Navare, Mitsubishija L200 pa i Forda Rangera s pet cilindara i motorom s obujmom 3,2 litre i 197 KS. Osim performansi dostojnih boljim osobnim autima, velika snaga Amaroku daje prednosti u smislu nosivosti veće od jedne tone (1100 kilograma) i mogućnost vuče prikolice mase 3,1 tonu.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Novi veliki dizelski motor radi uglađeno i tiho, a u vožnji oduševljava odazivom na gas, što zbog 550 Nm okretnoga momenta, što zbog automatskoga mjenjača koji osam stupnjeva prijenosa mijenja brzo i glatko. Unatoč snazi, na otvorenoj se cesti može voziti i s manje od osam litara prosječno potrošena goriva, a u mješovitoj vožnji ona iznosi 10,4 litre. Dakako, riječ je o podacima o vožnji bez tereta i s jednom osobom. Nije to ni puno s obzirom na dvije tone mase. 

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Amarok je zasigurno i najudobniji pick-up među svi konkurentima na tržištu, posebno kada je riječ o mekoći upijanja neravnina, te komfornim sjedalima i unutrašnjosti općenito. Zbog mase, odignutosti od tla, guma s visokim profilom i čelične šasije nije na razini luksuznih terenaca, no u usporedbi s većinom pick-upa, Amarok se vozi poput limuzine. Pogon na sve kotače 4MOTION sa središnjim samozatvarajućim Torsenovim diferencijalom, raspodjelom snage na prednjoj i stražnjoj osovini 40:60 posto, te razmakom od tla 265 milimetara Amaroku daju i vrhunske terenske mogućnosti.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Ne treba zaboraviti ni klasičnu šasiju, danas sve rjeđu u autima. Novi Amarok dolazi samo u jednoj karoserijskoj izvedbi, s duplom kabinom i četvera vrata. Mjesta u unutrašnjosti je zaista mnogo, a u 5,2 metra ukupne duljine našlo se mjesta i za veliki teretni prostor. Straga stane i standardizirana euro-paleta, a ukupan prostor ima površinu 2,5 kvadratna metra. Amarokova unutrašnjost također je najluksuznija među pick-upima, sličnija i primjerenija luksuznome SUV-u nego terenskom i radnom vozilu.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Trenutno najsnažniji i najudobniji pick-up je i drastično skuplji. Model s najbogatijim od tri paketa opreme stoji 420.488 kuna i nudi mogućnost da potrošite još pedesetak tisuća kuna dodatne opreme pa je cijena impresivnih 473.376 kuna. Najjači i najopremljeniji Amarok tako može biti ne samo odličan radni auto nego i pokretni rekvizit za promociju, kako njegova vlasnika tako i posla kojim se bavi.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.