Početna Auto 1356 pregleda

Zima je pred vratima, od sutra je obvezna zimska oprema

1

S dolaskom hladnijega vremena iz ormara smo lagano počeli vaditi kapute i jakne, a ista stvar je i s automobilom. Zakonski mu do 15. studenog morate staviti zimske gume i svu pripadajuću zimsku opremu te upaliti svjetla i po danu...

Iako zima klimatološki počinje tek s prvim danom prosinca, a kalendarski 21. prosinca, već od 15. studenoga zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj. U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine, dakle od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine.

1 | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema Odluci, obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

1 | Author: Damir Špehar/PIXSELL foto: Damir Špehar/PIXSELL

Pod zimskom opremom za vozila s najvećom dopuštenom masom do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (ili M + S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg, pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

1 | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u razdoblju kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnome vozaču prijeti novčana kazna 700 kuna.

1 | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Također, od 15. studenog obvezna je i upotreba dnevnih ili glavnih svjetala i danju i noću, radi poboljšanja sigurnosti u prometu. Za svakoga vozača koji se ne bude pridržavao ove obvezne zimske odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu 300 kuna. 

1 | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Odmah ćemo pojasniti što zakon podrazumijeva pod kratkim, a što pod dnevnim svjetlima. Noviji automobili su opremljeni dnevnim svjetlima koja se pale automatski i razlikuju se od kratkih svjetala. Često su to svjetla u LED tehnologiji, koja troše manje energije, a ušteda energije je i u tome što se s njima ne pali osvjetljenje na komandnoj ploči. Kratka svjetla su standardna oborena svjetla koja koristimo noću.

1 | Author: Wikimedia Commons foto: Wikimedia Commons

Dakle, pozicijska svjetla po danu nisu dovoljna, treba koristiti dnevna svjetla (ako ih imate u automobilu) ili kratka svjetla. Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani. Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Na motociklu i mopedu za vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

 

Također, izdvojili smo i pravila iz susjednih zemalja i Austrije, koja će pomoći putnicima ako se u ovim razdobljima odluče na putovanje. 

Austrija

Još od 1. studenoga pa sve do 1. travnja na svim prometnicama su obvezne 4 zimske gume s najmanjim profilom 4 mm, ili ljetne gume s takvim profilom, uz lance u prtljažniku. Oni moraju biti na pogonskim kotačima ako je na kolniku led ili zaleđeni snijeg.
Ako je na cestama 'snježna juha' ili je prometnica djelomično prekrivena snijegom uporaba lanaca nije dozvoljena, ali su u tome slučaju ne smije voziti ni na ljetnim gumama. Na cestama na višim nadmorskim visinama lanci su, ovisno o signalizaciji, obvezni i na zimskim gumama. Kazne su od 35 do 5000 eura.

 

Italija

I u Italiji od 1. studenoga, ali do 15. ožujka vrijedi obveza korištenja zimske opreme na vozilima. U dolini Aoste čak od 15. listopada do 15. travnja, samo ponekad je to razdoblje kraće, ovisno o vremenskim prilikama. Treba imati četiri zimske gume ili četiri ljetne i u opremi lance za snijeg. Na cestama na velikoj nadmorskoj visini, za jakoga sniježenja, obvezni su lanci i na zimskim gumama.

 

Mađarska

Ni zakonski ni datumski ne postoji obveza uporabe zimske opreme, osim kada je to prometnim znakovima posebno označeno. Dakle, za jakoga sniježenja ili velike količine snijega na cesti postavljaju se prometne oznake o obveznoj uporabi lanaca na pogonskim kotačima. Tada vam njihovo postavljanje može biti naloženo već za prelaska državne granice. Znači – lance treba imati u prtljažniku, ako se vozite na ljetnim gumama.

 

Bosna i Hercegovina

Bez obzira na vremenske uvjete zimska je oprema obvezna od 15. studenoga do 15. travnja. Ona podrazumijeva četiri zimske gume s najmanje 4 mm dubokim utorima ili četiri ljetne gume s jednakim minimalnim utorima, ali i lancima u prtljažniku, koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.Srbija

Od 1. studenoga do 1. travnja obvezna je zimska oprema. U zimskim uvjetima vozila moraju imati gume M+S gume na pogonskim kotačima vozila s nosivošću do 3,5 t. Najmanja dubina utora je 4 mm. Lanci za snijeg obvezni su na označenim dionicama. Kamioni i autobusi moraju imati lopate za snijeg.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.