Početna Insider 2448 pregleda

A tko će ih kupiti? 'Prijeti nam veliko poskupljenje automobila'

A tko će ih kupiti? 'Prijeti nam veliko poskupljenje automobila'
FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Kako do toga ne bi došlo, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje tzv. koreliranoga modela mjerenja do 1. siječnja 2020. godine, poručuju iz HGK

Budući da početkom iduće godine u Europskoj uniji na snagu stupaju stroži standardi mjerenja emisija CO2 (WLTP), a upravo je emisija togA stakleničkog plina jedna od osnova za izračun oporezivanja vozila, i Hrvatskoj prijeti osjetno povećanje cijena vozila. 

- Kako do toga ne bi došlo, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje tzv. koreliranoga modela mjerenja do 1. siječnja 2020. godine.  Naime, korelirani ili model NEDC 2.0 predložen je na razini Unije kao prijelazno rješenje - stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. 

HR TRŽIŠTE AUTOMOBILA | Author: Reuters foto: Reuters

- Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje koreliranoga modela jer smatramo da je to nužna mjera za ublažavanje pada prodaje vozila -  rekao je tajnik Udruženja Hrvoje Paver. 

Paver napominje kako čak i korelirana metoda NEDC 2.0 povećava emisije CO2 u prosjeku 10 posto, a prema konkretnom izračunu na primjeru Nizozemske to podiže cijenu automobila 8,5 posto.

A tko će ih kupiti? 'Prijeti nam veliko poskupljenje automobila' | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

- No, to je i dalje prihvatljivije rješenje koje bi pomoglo da se ublaži udar novih standarda na tržište - poručio je Paver koji smatra da će i Carinska uprava i Ministarstvo financija uzeti u obzir njihov apel.

Podsjetimo, početkom godine Vlada je usvojila uredbu o posebnom porezu na motorna vozila, prema kojoj se ne plaća poseban porez na automobile do 150.000 kuna. S druge strane, naknade i razredi za emisije dizelskih i benzinskih vozila ostale su iste. Vlada je posebno odlučila rasteretiti vozila do 150.000 kuna jer čak 65 posto prodanih novih vozila je iz toga cjenovnog ranga. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.