Početna Insider 4843 pregleda

Cijene goriva mogle bi uskoro doseći i 15 kuna po litri!

Nove cijene goriva

Vijest o poskupljenju goriva u Hrvatskoj ponovno je uzburkala javnost, a da mjesta za paniku mora biti govori podatak kako bi cijena jedne litre eurosupera mogla dosegnuti nevjerojatnih 15 kuna po litri

Nove cijene goriva | Author: HAK foto: HAK

Cijena nafte na svjetskom je tržištu ponovno počela divljati, a u zadnjih godinu dana bilježi se samo njen kontinuirani rast. Zašto je to bitno? Cijena goriva u nas je bila najviša 2012. godine, kada smo litru eurosupera 98 plaćali rekordnih 11,29 kuna. Uzmemo li u obzir da su trošarine od 2014. godine do danas porasle gotovo jednu kunu, da je nafta u 2014. stajala između 100 i 120 dolara te je za eurosuper te godine valjalo izdvojiti 10,69 kuna po litri, neminovno je očekivati da će rekordne cijene goriva iz 2012. uskoro biti nadmašene.

Nove cijene goriva | Author: INA foto: INA

Trenutačna cijena nafte je 71 dolar, a predviđa se daljnji rast kao posljedica odnosa SAD-a i Irana, krize na Bliskom istoku, a tu je i činjenica da visoke cijene odgovaraju svim svjetskim liderima u proizvodnji nafte, a posebno SAD-u i Rusiji. S obzirom na ove činjenice pitanje je vremena kada će se cijena nafte približiti onoj iz 2014. godine, a samim time će i cijene 'hrvatskoga' goriva dosegnuti nebeske granice.

Nove cijene goriva | Author: HAK foto: HAK

Sada dolazimo do odgovora na naše pitanje, s obzirom na trošarine i s obzirom na to što se predviđa daljnji rast cijena nafte, kada ona dosegne 110 dolara cijena goriva bi u nas trebala biti malo veća od 12 kuna. Ako pak ona dosegne rekordnu 2008. godinu i cijenu 140 dolara realno je očekivati da ćemo za litru eurosupera biti primorani izdvojiti oko 15 kuna. Kada do toga dođe očekuje se intervencija države koja bi, kao i 2012. godine, trebala izaći ususret svima vozačima, pa smanjiti trošarine. Tako će se i cijena goriva smanjiti, a država će zaraditi čak i više novca nego što od toga zarađuje danas.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.