Početna Insider 1626 pregleda

Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starome

Tema: Na cestama sve po starom
Vidi galeriju 1/5
Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starom Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starom Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starom Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starom Crne brojke u prometu: Na cestama sve po starom

Na hrvatskim cestama, čini se, nema pomaka kada je riječ o sigurnosti. Tako govori neumoljiva statistika. Prvi kvartal ove godine bio je na izmaku kada smo zaključivali broj, a već je više od 50 osoba život izgubilo na cesti. Više nego lani u istome razdoblju. A lani je bilo crno, jako crno.

 

Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Prometnih nesreća je u 2017. bilo 4,9 posto više nego u 2016. − 34.342. Poginula je 331 osoba, 2751 je teško, a 11.815 osoba lakše je ozlijeđeno. Dakle, poginulih osoba više je 7,8 posto (24 osobe više), lakše ozlijeđenih je 0,1 posto (9 osoba) i teško ozlijeđenih više je 1 posto (28 osoba više). Poginulo je 210 vozača (24 vozača ili 12,9 posto više), 56 pješaka (11 manje ili 16,4 posto) te 65 putnika (11 ili 20,4 posto više). 

Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL


Brzina neprimjerena uvjetima na cesti najčešća je pogreška vozača, zbog koje se događaju prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Slijedi ju alkohol, a kad se oni 'povežu', obično za vikenda, posljedice su mahom tragične. Zbog nedopuštene je brzine poginulo 37,8 posto, a 27 posto najtežih nesreća skrivili su alkoholizirani vozači. Bilježimo 16,4 posto manje poginulih pješaka. 
No, porastao je broj poginulih. Čini se da smo kao država dosegli razinu u broju poginulih koju ćemo teško značajno moći spuštati, ali ne smijemo odustajati. Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

 

Statistika je puna i zanimljivih, ponekad i nevjerojatnih podataka. Naprimjer, od oko 5500 autobusa u Hrvatskoj takva su vozila sudjelovala u 759 nesreća. Poginula je jedna, a ozlijeđene 194 osobe. Jedan sudionik je poginuo u tunelu, a 45 ih je ozlijeđeno. No, nećete vjerovati - na parkiralištima se dogodilo 3218 nesreća, a ozlijeđene su 123 osobe. U kružnome toku je također poginula jedna, a ozlijeđene 173 osobe... U prekršajima bez prometnih nesreća zatečeno je 744.365 vozača ili vlasnika vozila, među njima su i 'ponavljači'. Zbog nekorištenja sigurnosnoga pojasa kažnjeno je 80.407 sudionika u prometu, kacigu nije koristilo 57.517 motociklista. Nažalost, oni su zastupljeni u velikome broju među nastradalima − poginula su 42.

 

Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

– Vlada i drugi nositelji provedbe Nacionalnoga plana o sigurnosti u prometu su nedovoljno uključeni. Nužno je u praksi promijeniti i usavršiti pristup upravljanja sigurnošću cestovnoga prometa koristeći pri tom najbolju europsku praksu. Potrebno je osnivanje agencije za sigurnost cestovnoga prometa i jačanje medicinske skrbi o osobama ozlijeđenim u prometnim nesrećama uspostavom hitne helikopterske medicinske pomoći (HEMS).  Tema: Na cestama sve po starom | Author: PIXSELL foto: PIXSELL Treba vršiti pritisak na zakonodavce i političare, a policija treba povećati broj kontrola te reorganizirati penalizaciju prekršaja i kaznenih djela u prometu. Potrebna je veća medijska podrška s temama o prometnoj preventivi, kao i organiziranje besplatnih edukacija sudionika u prometau. Značajan je utjecaj tehničke ispravnosti vozila na sigurnost cestovnoga prometa, a država treba poticati kupovinu novih automobila – zaključak je sudionika okruglog stola koji je Udruga Sigurnost u prometu (SUP) nedavno organizirala u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. No, odjeke tih inicijativa još nismo čuli.

 

1 CRNE BROJKE CRNA STATISTIKA: U siječnju je na prometnicama poginulo 18 osoba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.