Početna Insider 1640 pregleda

Vozači iza rešetki: Po privođenju – u hitnu pa u zatvor i na sud

Zatvorske rešetke

Represivnim akcijama policija želi potaknuti preventivu – već su stotine vozača pa konačno i 'recidivista' iza rešetaka, a nakon deset do 15 dana 'oporavka' i razmišljanja u pritvoru slijede im ostale sankcije

 

Policija motoristima | Author: Petar Galebov/Pixsell foto: Petar Galebov/Pixsell

U zadnjemu prošlogodišnjem kvartalu samo je Policijska uprava zagrebačka privela više od 300 prometnih prekršitelja, a potom je njih stotinjak sud kaznio zatvorskom umjesto novčanom kaznom. Slično se događa, osobito vikendima, diljem Hrvatske. Kao da pušu neki novi vjetrovi u leđa sinergije policije i pravosuđa. No i dalje je prekršitelja i osobito 'recidivista' previše na našim cestama. Istina, njihovim smještanjem u zatvor umjesto naplate kazni državni trošak je veći, ali sigurnost na cestama zapravo nema cijenu.
U akcijama koje su provedene u dvama prvim ovogodišnjim vikendima policija je utvrdila 8463 prekršaja. Prebrzo je vozilo 3260 vozača, pod utjecajem alkohola bilo ih je 817, zbog nekorištenja pojasa kažnjeno je 957 vozača i putnika, a za vožnje mobitelom se koristilo 356 vozača. A te vrste prekršaja policija zove 'najvećim ubojicama na našim prometnicama'.

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vratimo se ponavljačima prekršaja, kojima dosad zapravo nitko nije mogao zapriječiti sjedanje za upravljač. Za prva dva vikenda u 2019. njih 89 počinilo je 95 teških prekršaja – pijana su bila 53, prije stjecanja prava vozilom je upravljalo njih 18, a 11 ih je vozilo dok im je trajala zabrana upravljanja vozilom, koliko je bilo i prebrzih ponavljača teških prekršaja. Nadu su nam dali primjeri postupanja policije i pravosuđa, poput ovih koje navodimo.

Alkohol | Author: OLE SPATA/DPA/PIXSELL foto: OLE SPATA/DPA/PIXSELL

Jedan od najpijanijih vozača za slavljenja Martinja uhvaćen je u Maksimiru s 4,03 promila alkohola u krvi. Odvezen je u stanicu za hitnu pomoć na ispumpavanje, a zatim priveden prekršajnome sucu. On mu je odmah odredio zatvorsku kaznu – 15 dana iza rešetaka, a potom slijede i druge sankcije, poput zabrane upravljanja vozilom od jednoga do 24 mjeseca...

Zatvorske rešetke | Author:

Poseban problem su vozači koji voze neregistrirana vozila, mnogi i tijekom cijele godine. Osiguravajuće kuće izmijenile su odredbe pa u slučaju prometne nesreće sami snose sve troškove i dobivaju tužbu. Prije je postojao limit pa je za neosigurano vozilo u prometu plaćana kazna do 60.000 kuna. Odredba je ukinuta pa osiguravajuće kuće oštećenih tuže takve vozače. Naprimjer, u Bjelovaru je vozača takva vožnja stajala 1,5 milijuna kuna. Izuzetak su oni za upravljačem vozila za koja osiguranje nije produženo do mjesec dana, ali za registraciju onda moraju platiti punu cijenu, bez bonusa.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.