Početna Insider 2560 pregleda

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada?

Točenje goriva
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako je sirova nafta na svjetskim burzama posljednjih mjesec dana pojeftinila oko dva dolara, u Hrvatskoj je maloprodajna cijena goriva i dalje odnosno previsoka

Tako trenutačno litra eurosupera 95 prosječno košta oko 10,30 kuna, litra eurodiesela stoji oko 9,82, a litra plina 4,99 kuna. Dok trgovci gorivom tvrde kako pad cijene nafte na svjetskim burzama nije dovoljan razlog za korigiranje cijene goriva, vozači smatraju da je poskupljenje u takvoj situaciji potpuno nelogično. Oni ocjenjuju da su cijene visoke ponajprije zbog trgovačkih marži.

Ušteda goriva | Author: 24sata foto: 24sata

Cijena nafte na svjetskim burzama samo je jedan od parametara koji mogu utjecati na kretanje maloprodajnih cijena goriva. Sve promjene troškova koje utječu na poslovanje u naftnom sektoru, na nacionalnoj i globalnoj razini, odražavaju se na cijene goriva onoliko brzo i u onoj mjeri u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada? | Author: Arhiva foto: Arhiva

Pod troškovima se podrazumijevaju svi inputi, od cijene sirove nafte do raznih državnih poreza. Na uređenome tržištu utjecaj konkurencije se osjeti kada troškovi poslovanja rastu i kad se smanjuju, a uvijek idu u prilog potrošačima. Na takvome tržištu opstaju samo tvrtke koje racionalno posluju i koje su mogu izdržati nadmetanje, a koje mora biti zasnovano na tržišnim principima. Dakle, jasno je da poseban problem u nas predstavlja državni dio u cijeni goriva.

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada? | Author: Arhiva foto: Arhiva

Općenito gledajući, cijena goriva u ovome je trenutku u Hrvatskoj i regiji na ovoj razini jer je cijena sirove nafte znatno porasla u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, pojeftinjenje nafte, koje se sada bilježi, odrazit će se na smanjenje maloprodajnih cijena, ali to se neće desiti sada nego naknadno.

Cijene goriva mogle bi uskoro doseći i 15 kuna po litri! | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Trgovci naftom veoma su ažurni kada je riječ o poskupljenju goriva, ali se sasvim drugačije ponašaju kada cijena sirove nafte pada te se rjeđe odlučuju na spuštanje cijena. Veliki problem je također u tome što država u ovoj situaciji vidi priliku za ‘punjenje svoje kase’ pa se odlučuje na velike trošarine.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.