Početna 56 pregleda

Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj

Savjeti motoristima
Vidi galeriju 1/6
Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj Sve na vrijeme: Isplaniraj, natovari pa bezbrižno putuj

Organizacija pred putovanje je uvijek najbitnija radnja svakoga putnika pa i motorista, a najveću pažnju treba posvetiti smještanju prtljage i kvaliteti zaštitne opreme

Prije svakog putovanja (ako je duže treba ga pomno isplanirati) svakako je poželjno napraviti redoviti servis na motoru i provjeriti stanje guma (po potrebi ih zamijeniti novima). Gume nemojte zaboraviti napumpati više od uobičajenoga, jer težina stvarima natovarenog motocikla je veća. Shodno toj kilaži treba podesiti ovjesne komponente, tj. otvrdnuti amortizaciju.

Savjeti motoristima | Author: Arhiva foto: Arhiva

Preporučljivo je motor opremiti svim raspoloživim vrstama zaštite od padova i krađe… Zaštitna je oprema za vas i suvozača također jedna od bitnih stavki. Najvažnije je da se na popisu nađe oprema koja će vas zaštititi ne samo od pada nego i od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ponesite toplu odjeću i kišna odijela! Nađite mjesta i za najnužniji alat poput odvijača ili kombiniranih kliješta te seta za krpanje guma. Kad smo prema želji pripremili svoga ljubimca možemo prijeći na ono čime ćemo ga opteretiti tj. prtljagu.

Imajte uvijek pri ruci neki "švicarski nožić" i baterijsku lampu, a nezaobilazna oprema bi trebao biti i navigacijski GPS uređaj. Komunikacijski uređaji (između vozača i suvozača) su također dio poželjne opreme koju ćete poželjeti putujete li udvoje.

Savjeti motoristima | Author: Arhiva foto: Arhiva

I, na kraju - odjeća. Odabir će prvi put biti najteži, no ubrzo ćete vidjeti što vam je nepotrebno, a što viška. Obvezno obratite pažnju na to da prtljaga ne visi na sve strane što može biti jako opasno. Koristite zatvorene bočne i stražnje kofere ili bisage. Ako pak ne, sve dobro učvrstite i povežite mrežama. Ne nosite debele odjevne stvari nego slojevite jer tako tjelesnu temperaturu držite na odgovarajućoj razini, a one i pri pakiranju zauzimaju manje mjesta. Za slaganja prtljage također je bitan raspored. Stvari koje vam trebaju češće, svakako posložite na vrh. Odjeća koja se zarolana zauzima manje prostora nego klasično složena.

Savjeti motoristima | Author: Arhiva foto: Arhiva

Kako se baš svega sjetiti prije polaska? Napravite popis jer papir sve trpi pa onda ono što utovarite prekrižite na popisu! Iz iskustva vam možemo savjetovati da na dužim turama dnevno nije preporučljivo prevaliti više od 500 kilometara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.