Početna Magazin 558 pregleda

ADAC: Debela zimska odjeća u autima je opasna po život

FOTO: Dreamstime

Prilikom sudara pri vrlo niskim brzinama. zbog krivog položaja pojasa, može doći do teških ozljeda probavnog sustava, jetre i slezene te do unutarnjeg krvarenja

Zaista nije ugodno ući u hladan automobil kada su vanjske temperature oko ili ispod nule. Mnogi vozači zato u svoj automobil ulaze potpuno odjeveni u zimsku odjeću s debelom jaknom, kaputom, kapom i šalom te ih ne skidaju tijekom čitave vožnje ili ih skinu tek kad se unutrašnjost auta zagrije. To pomaže protiv hladnoće no predstavlja veliku opasnost za vozača, pokazalo je najnovije istraživanje njemačkog renomiranog auto kluba ADAC. 

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Zbog debele i teške odjeće vozači i vozačice imaju ograničenu "slobodu pokreta" što može usporiti ili ograničiti njihove reakcije za upravljačem automobila. Također zbog debele odjeće zaštitni pojas ne stoji na ispravnom mjestu te je između pojasa i tijela previše prostora. Idealno bi donji dio pojasa trebao biti u razni kosti kuka kod odraslih ili u razini natkoljenica kod djece, no zbog debele odjeće on je uvijek više postavljen. 

ADAC je proveo crash test na testnim lutkama pri 16 km/h. Već pri tako niskim brzinama zbog krivog položaja pojasa može doći do teških ozljeda probavnog sustava, jetre i slezene te do unutarnjeg krvarenja. Test je pokazao da čak i naglo kočenje u slučaju nužde uz neispravno postavljen pojas može dovesti do manji ozljeda. 

Nije samo problem u debelim jaknama. Šalovi i kape mogu smanjiti vidno polje vozača. Debele rukavice također mogu biti problem jer u njima vozače ne može dovoljno čvrsto držati volan. Problematične mogu biti i zimske cipele i čizme koje su uglavnom veče i teže od "normalnih cipela". U zimskoj obući mnogo je veća mogućnost da vozač slučajno stisne ili okrzne krivu pedalu, a vrijeme reakcije zbog težine može biti sporije. 

ADAC zbog svega ovoga ne preporučuje da vozač i putnici u automobil ulaze u "potpunoj zimskoj opremi". Onima koji ne mogu izdržati nekoliko minuta dok grijanje ne proradi savjetuje se ugriju automobil prije vožnje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.