Početna Magazin 148 pregleda

Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna

policijska pravda
Vidi galeriju 1/4
Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna

Melita (47) je prozor ostavila otvoren dva centimetra. Policajac je zaključio da nije osigurala auto. Melita se pita što je s kabrioletima i traktorima koji nemaju prozor?

Tri puta sam u nevjerici čitala kaznu. Što je s kabrioletima i traktorima koji čak nemaju prozore? Stvarno ne znam dokle to ide, govori nam Melita (47).

Zagrepčanka se u četvrtak sa suprugom dovezla ispred Arena Centra. Dok je ona obavljala kupovinu, suprug ju je čekao dvadesetak metara od njihova Volva.

- Vidio je da policajac prolazi pokraj auta, ali mu nije ni na kraj pameti bilo da će napisati kaznu jer nema za što - govori nam Melita.

No dočekala ih je kazna od 300 kuna.

- Vozač nije osigurao auto, to jest nije zatvorio prozor na vozačevim vratima - stoji u obavijesti o počinjenom prekršaju.

Melita nam kaže kako je ostavila prozor otvoren dva, tri centimetra kako bi automobilom cirkulirao zrak. Ovome se nije nadala, piše portal 24sata.

policijska pravda | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Apsolutno ću se žaliti. Platit ću kaznu tek kad budu provjeravali prozore na svim automobilima. Ovo je apsurdno. Bave se ovakvim glupostima, doista ne znam kako drugačije da to nazovem, dok ih čeka puno ozbiljnijih stvari - kaže Melita, koja je zgrožena unatoč tome što se uvjerila da u članku zakona, prema kojem je kažnjena, doista stoji odredba o zatvaranju prozora.

“Prije nego što napusti vozilo, vozač je dužan poduzeti sve mjere kojima se sprečava da vozilo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.)”, stoji u članku 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Valjda više od tog policajca želim ostaviti svoj automobil sigurnim - zaključuje Melita.

Izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, kao i više policajaca, potvrđuju nam kako je unatrag nekoliko godina neslužbeni naputak, bez ikakvog pisanog traga, da policajci što više pišu novčane kazne kako bi se punio državni proračun.

- Stvarno je besmisleno da treniramo strogoću i držimo se zakona ko pijan plota na benignim prekršajima. Davno nam je rečeno da se u postaju nakon odrađene smjene ne smijemo vratiti bez pet, šest ispisanih kazni - kaže nam prometni policajac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.