Početna Magazin 2135 pregleda

Brzinski rekorderi: Ovo su najbrža vozila koja su ikad jurila po tlu

1
Vidi galeriju 1/4
Brzinski rekorderi: Ovo su najbrža vozila koja su ikad jurila po tlu Brzinski rekorderi: Ovo su najbrža vozila koja su ikad jurila po tlu Brzinski rekorderi: Ovo su najbrža vozila koja su ikad jurila po tlu Brzinski rekorderi: Ovo su najbrža vozila koja su ikad jurila po tlu

Od prvog obaranja rekorda 1898., kada je brzina električnoga Jeantaud Duca iznosila čak 92 km/h, do apsolutnog rekordera ThrustSSC-a, koji zvučni zid probio 1997....

Od prvog službenog zabilježenog pokušaja postavljanja brzinskog rekorda, koji se dogodio 28. prosinca 1898 godine. Francuz Gaston de Chasseloup-Laubat u automobilu naziva Jeantaud Duc, koji je ujedno bio i na električni pogon. Rekord je tada iznosio 92,78 km/h, a već četiri godine kasnije prvi rekord auta s motorom s unutarnjim izgaranjem iznosio je "velikih" 122 kilometara na sat!

1 | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Čak 95 godina kasnije, 15. listopada 1997., brzinski rekorderi probili su sasvim novu granicu. Onu zvučnu. Naime, vozilo ThrustSSC, pokretano dvama mlaznim motorima postiglo je brzinu 1228 kilometara na sat, čime je probilo zvučni zid i postalo prvi supersonični "automobil". Za upravlječem je bio Britanac Andy Green, koji je raketnim Thrustom upravljao u vožnji po Black Rock pustinji u SAD-u.

1 | Author: Pinterest foto: Pinterest

No, za vozila na "normalni" benzinski pogon brzinski rekord puno je manji. Naime, prije pet godina, 17. rujna 2012. godine Amerikanac George Poteet na slanom je jezeru u Bonnevilleu u Speed Demon streamliner "automobilu" pokretanim Chevroletovim V8 motorom s turbopunjačem, postigao brzinu 706,5 km/h.

1 | Author: HotRod foto: HotRod

Što se ostalih načina prijevoza tiče, svaki od njih ima svoj zasebni brzinski rekord. Uzmimo kao primjer bicikl. Vjerovali ili ne, najveća brzina postignuta "biciklom" (bez pomoći i na ravnoj površini) iznosi 144 km/h, a prošle ju je godine postigao biciklist Todd Reichert. Za motocikle rekord iznosi 605 km/h, za električni pogonjena vozila rekord je 564 km/h, a čak se mjere i brzinski rekordi "autića" na daljinsko upravljanje. Taj dotični rekord iznosi 338 kilometara na sat!

1 | Author: WLC foto: WLC

Žudnja za brzinom i težnja rušenju granica oduvijek je bila u čovjekovoj naravi, a pitanje je dana kada će apsolutni rekord ponovno biti srušen, s obzirom da je od njega proteklo punih 20 godina. Najavljivan je i nasljednik TrhustSSC-a, koji bi postigao brzinu 1600 km/h, a zvao bi se Bloodhound SSC...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.