Početna Magazin 35 pregleda

Čizma glavu čuva, pa i više od toga

MOTO MEDICINA
Vidi galeriju 1/12
Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga Čizma glavu čuva, pa i više od toga

Kako progurati motociklističku sezonu bez bolova ili šepanja, daleko od bolesničke sobe? Savjet specijalista uvijek je dobrodošao

Ozljede ligamenata i zglobova nogu prijete skoro svakom bikeru. Mnogi su se barem jednom u nezavidnoj situaciji. Obasjani suncem, usred motociklistićke sezone, ali s bolnim izrazom izrazom na licu i "pilom" pospremljenom u garaži. Nažalost takve su ozlijede vrlo česte baš na samom početku sezone. Da nebi uzalud potrošili dane, odlučili smo u cilju izbjegavanja i ublažavanja takvih povreda, zamolili smo dr. Ivana Benčića, specijalista-kirurga iz zagrebačke bolnice za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, za nekoliko savjeta.

MOTO MEDICINA | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

- Do ozlijeđivanja motociklista najčešće dolazi prigodom padova, bilo tijekom svakodnevnih vožnji javnim prometnicama, bilo na trkaćoj stazi, objašnjava dr. Benčić. - U oba slučajagotovo je nemoguće utjecati na sretan ili nesretan ishod. No, ozlijeđivanje je moguće i bez klasičnih padova. S tim se problemom ipak najčešće susreću sportaši te bezkompromisni cestovni trkaći, skloni agresivnijoj vožnji, a osobito su im izloženi ljubitelji enduro i cross motocikala. Prilikom bržih prolazaka kroz zavoje, vozači se često koriste nogom kao svojevrsnim osloncem. Spuštanjem stopala ili koljena na tlo, lakše je procijeniti nagib motocikla u zavoju te uspostaviti ravnotežu i kontrolu nad vozilom prilikom proklizavanja. U takvim situacijama zbog velike brzine, trešnje motocikla i neravne podloge, noge vozača izložene su povećanim naporima i snažnim udarcima. Velika opterećenja zglobova i ligamenata, nerijetko dovode do raznovrsnih, u pravilu vrlo bolnih ozljeda.

MOTO MEDICINA | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

- Od motociklističkih ozljeda nisu imuni ni ljubitelji mnogo mirnijeg i odmjerenijeg krstarenja, nastavlja dr. Benčić.- Njima se nezgode, doduše događaju u mnogo banalnijim, ali podjednako opasnim situacijama, uglavnom za vožnje po nepreglednim i frustrirajuće prenapućenim gradskim prometnicama ili pak poljskim ili šumskim bespućima. Najčešće su prouzrokovane zakašnjelim ili nekontroliranim reakcijama, izazvanim trenutnim šokom. Naime, u kritičnim sutuacijama dolazi do spontanog tjelesnog reagiranja vozača, takozvanim instiktom, kad adrenalin vlada razumom. Neki dijelovi muskulature pritom se grče, a neki ostaju opušteni. Ako u tim trenucima dođe do udarca ili snažnijeg trzaja, pojedini djelovi tijela mogu ostati bez potpore mišića, uslijed čega znaju nastupiti ozljede ligamenata i zglobova. Iz navedenog razloga, ozljede često nastaju i pri najbezazlenijim padovima. Najteže je uzastopno ozlijeđivanje, posebice koljena. U mnogim slučajevima takvog, zadobijanja ozljeda, nemoguće je izbijeći i složenije operativne zahvate. Kako potrebitost dugotrajnog mirovanja u fazi rehabilitacije od takovih ozljeda dovodi do atrofije mišića, dodatno se usporava proces potpunog oporavka.

MOTO MEDICINA | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

- Kako bi u što većoj mjeri izbjegli opisane ozljede, osim po mogućnosti što kvalitetnije standardne opreme (kaciga, jakna, rukavice), bikeri bi što je više moguće trebali koristiti i specijalne steznike, koji dodatno ojačavaju i štite ligamente i zglobove, savjetuje nam naš sugovornik.

MOTO MEDICINA | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

- Vozači cross i enduro motora, a posebice "trkači", svakako bi se trebali oboružati takvim pomagalima. Čisti rekreativci trebali bi barem nabaviti i koristiti kvalitetne moto čizme, zaključuje dr. Benčić.

MOTO MEDICINA | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Motociklisti su poslijednjih godina sve zastupljeniji u javnom prometu, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Kako bi što više smanjili rizik ozljeđivanja, važno je zaštitnu opremu koristiti i na kratkim relacijama, čak i kad se želite odvesti do kvartovskog kafića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.