Početna Magazin 4203 pregleda

Dvije su opasne: Ovo su najbolje i najlošije autosjedalice na tržištu

FOTO: Canva

Europski autoklubovi, među kojima je i HAK testorali su 30 modela dječjih sjedalica, a svije su se pokazale opasnima

ADAC i drugi europski autoklubovi, među kojima je i naš HAK testirali su 30 modela dječjih autosjedalica. U testu su ocjenjivali sigurnost, jednostavnost upotrebe, ergonomiju i štetne tvari u sjedalicama, a dva modela su se, na žalost, pokazala opasna zbog šetnih tvari u njihovim materijalima. Od ostalih sjedalica sedam je dobilo ocjenu "zadovoljavajuće", a 21 model sjedalica ocjenu "dobar". 

Najgorima na testu su se pokazale dječje sjedalice Maxi-Cosi Pebble 360 ​​​​Pro i Maxi-Cosi Pebble 360 ​​​​Pro + FamilyFix 360 Pro za djecu do 18 mjeseci. Iako su ovi modeli sigurni, materijali za presvlake kontaminirani su naftalinom, za koji se sumnja da je kancerogen. Stoga se ova dva modela ne preporučuju.

SAVJETUJEMO Sve o dječjim sjedalicama: Kako sigurno voziti dijete u autu

Od modela koji su ostvarili bolje ocjene ADAC ističe dječju sjedalicu Besafe iZi Go Modular X2 i-Size koja je prikladna je za djecu do godinu dana i visine do 75 centimetara. Ona se u kombinaciji s bazom iZi Modular i-Size Base pokazala najboljom u ovjoj kategoriji s prosječnom ocjenom 1,7 (po njemačkom sustavu ocjenjivanja). Model Besafe iZi Go Modular X2 i-Size također je ocijenjen ocjenom "dobar". 

U kategoriji visine do 87 centimetara i starosti djece do 18 mjeseci starosti najbolje ocijenjeni model je Cybex Cloud T + Base T s prosječnom ocjenom 1,7. Ocjenu "dobar" u ovoj kategoriji još su dobili modeli Chicco Kory Plus Air i-Size + Full 360 i-Size Base    
Cosatto Acorn i-Size + Acorn i-Size Base, Cybex Cloud T, Chicco Kory Plus Air i-Size, Britax Römer Baby-Safe 5Z2 + Flex Base 5Z,
Cosatto Acorn i-Size, Britax Römer Baby-Safe 5Z2. 

Author: HAK foto: HAK

U kategoriji kombiniranih sjedalica za djecu visine 40 do 105 cm, donosno starosti 0 do 4 godine najbolju ocjenu je dobio model Cybex Sirona T + Base T  s prosjekom ocjena od 2,3, a ocjenu "dobar" dobila je i sjedalica Joie i-Spin 360 R.

U kategoriji univerzalnih sjedalica za djecu od 0 do 10 godina, odnosno 40 do 145 centimetara, ni jedna sjedalica nije ocijenjena kao "dobra". Ocjenu zadovoljavajuće su dobile sjedalice Graco Slimfit R129   i Joie Every Stage R129.

ADAC SAVJETUJE Veliki test dječjih autosjedalica: ovo su najbolje i najgore

Pobjednik u kategoriji od 1 do 4 godine starosti, odnosno 61 do 105 centimetara je model Joie i-Spin 360 E s prosječnom ocjenom 2,0, a kao "dobri" su ocijenjeni i modeli Britax Römer Swingfix M Plus, Maxi-Cosi Pearl 360 Pro + FamilyFix 360 Pro i Britax Römer Dualfix 5Z + Flex Base 5Z. 

U posljednjoj kategoriji za djecu od 4 do 12 godina starosti najbolji model je Cybex Solution T i-Fix (prosjek 2,0), a ocjenu "dobar" dobili su i Maxi-Cosi RodiFix S i-Size, Britax Römer Adventure Plus 2 i Britax Römer Discovery Plus 2. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.