Početna Magazin 24 pregleda

'Putni Anđeo' je automatski poziv u pomoć kod nesreće

PUTNI ANĐEO APLIKACIJA ZA PAMETNE TELEFONE
Vidi galeriju 1/3
'Putni Anđeo' je automatski poziv u pomoć kod nesreće 'Putni Anđeo' je automatski poziv u pomoć kod nesreće 'Putni Anđeo' je automatski poziv u pomoć kod nesreće

Hrvatska tehnološka inovacija 'Putni Anđeo' je eCall aplikacija za pametne telefone u Europi koja automatski detektira nesreću u vozilu, upućuje poziv hitnim službama te može spasiti život

Na hrvatskom tržištu dostupna je jedna od vjerojatno najkorisnijih aplikacija za pametne telefone. Kao plod hrvatske pameti stvorena je aplikacija na temu sigurnosti za vrijeme vožnje – Putni Anđeo. Putni Anđeo inovativna je usluga ORYX Asistencije koja uz pomoć aplikacije za pametne telefone na osnovi promjene brzine, buke u vozilu i drugih parametara može detektirati prometnu nezgodu i poslati automatski poziv hitnim službama (hitnoj pomoći, pomoći na cesti, policiji te vatrogascima).

Putni Anđeo skraćuje vrijeme intervencije na najmanju moguću mjeru. Ako su putnici u nesvijesti ili zbog drugog razloga nisu u mogućnosti samostalno uputiti poziv u pomoć, navedene službe iz automatskog će poziva doznati točnu lokaciju vozila, što će im omogućiti najbržu moguću reakciju na terenu i u konačnici povećati mogućnost spašavanja života ili sprečavanja ozljeda.

PUTNI ANĐEO APLIKACIJA ZA PAMETNE TELEFONE | Author: ORYX foto: ORYX

Na stranici www.putniandeo.hr mogu se pronaći sve informacije o funkciji i primjeni te aplikacije koja može spasiti živote. Ova jedinstvena aplikacija u Hrvatsku stiže mnogo ranije od primjene Europske inicijative za tvorničko uvođenje eCall sustava u nove automobile, koje bi se na razini EU trebao početi primjenjivati od 1. listopada 2017. godine. eCall sustav ugrađen u vozilo u slučaju prometne nezgode automatski će zvati hitnu pomoć. Procjena je da će se hitne intervencije u urbanim područjima EU ubrzati za 40 %, a u ruralnim sredinama čak za 50 %. Takvo ubrzanje može u Europskoj uniji godišnje spasiti i do 2.500 života.

U Europskoj uniji godišnje se dogodi 1,1 milijun prometnih nesreća, u njima smrtno strada 28.000 ljudi, a više od 1,5 milijuna bude ozlijeđeno. Procijenjeni trošak tih nesreća za društvo veći je od 130 milijardi eura. Ove crne brojke potaknule su Europski parlament da 2012. godine donese rezoluciju kojom se propisuje da svi novi automobili moraju biti opremljeni eCall uređajima do 2015. godine. Budući da trenutačno samo 0,7 % vozila ima ugrađen eCall uređaj, rok za implementaciju pomaknut je na 1. listopada 2017. godine.

Kako je prosječna starost osobnih vozila u Hrvatskoj veća od 12 godina, za pretpostaviti je kako će znatniji udio vozila s eCall sustavom na našim cestama biti tek za dvadesetak godina. Pri tom rizik od smrtnog stradavanja po kilometru u Hrvatskoj čak je pet puta veći nego u Švedskoj. U Hrvatskoj tako pogine 20 osoba na milijun prijeđenih kilometara, a u Švedskoj četiri osobe. U prošloj 2014. godini u prometu je na hrvatskim prometnicama smrtno stradalo 308 osoba.

PUTNI ANĐEO APLIKACIJA ZA PAMETNE TELEFONE | Author: ORYX foto: ORYX

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.