Početna Magazin 979 pregleda

Evo kako se vozi u Kalinjingradu, mjestu prve utakmice naših Vatrenih

Kaliningrad
Vidi galeriju 1/4
Evo kako se vozi u Kaliningradu, mjestu prve utakmice naših vatrenih Evo kako se vozi u Kaliningradu, mjestu prve utakmice naših vatrenih Evo kako se vozi u Kaliningradu, mjestu prve utakmice naših vatrenih Evo kako se vozi u Kaliningradu, mjestu prve utakmice naših vatrenih

Ekipa Autostarta sa sretnim je čitateljima odlučno krenula na više od tri tisuće kilometara dugačko putovanje iz snova, a u tome su im pomogla dva automobila Hyundai

Kaliningrad | Author: Autostart foto: Autostart

Za naše Vatrene Svjetsko prvenstvo nije moglo bolje početi. Pobjeda i nezaboravna atmosfera obilježili su ovaj dvoboj s Nigerijom. Naime, stadion je bio do vrha ispunjen 'kockicama', po mojoj procjeni bilo je oko 30 tisuća hrvatskih navijača, a vatreni su nas počastili solidnom igrom i, što je najbitnije - pobjedom 2 : 0. 

Kaliningrad | Author: Autostart foto: Autostart

Ono što se događalo izvan terena također je barem podjednako zanimljivo. Rusi su se pokazali kao ljubazni domaćini, svi su nas podržavali u našemu navijanju, domaći su nas pozdravljali na svakom uglu, a velik broj njih htio se i slikati s nama. Promet u Rusiji sličan je našemu, možda malo 'opasniji', ali to je vjerojatno jer mi ne poznajemo pravce, ulice, a ni poneka njihova prometna pravila. Prosječna starost njihovih automobila približna je starosti voznoga parka hrvatskih građana, no posebno me je iznenadilo stanje ponekih automobila koje u nas ne bi htjeli vidjeti ni na CIOS-u. Svaki drugi automobil izgleda kao domaća prerada neiskusnih momaka s ne baš prevelikim budžetom, a zatamnjene 'šajbe' neizostavan su detalj gotovo svakog automobila. 

Auto start i Hyundai vode te na FIFA svjetsko prvenstvo u Rusiju! NA POLA PUTA S čitateljima u Hyundaijima prema Kalinjingradu!

Kaliningrad | Author: Autostart foto: Autostart

Jurnjave gradskim prometnicama prava su rijetkost, a zvuk trube nervoznih vozača nisam primijetio nijednom. Iako smo svjedoci svakodnevnih YouTube klipova na kojima možemo vidjeti bahate poteze ruskih vozača, mi to 'na svojoj koži nismo osjetili'. Štoviše, usudio bih se reći da su prometna kultura i razumijevanje za druge sudionike prometa na višoj razini nego u Hrvata. Za naših smo kratkih vožnji gradom primijetili da ni stanje cesta nije loše, možda su malo lošije u usporedbi s našim zagrebačkim, dok s druge strane, šećući se periferijom, naišli smo čak i na makadamske puteve. Zanimljivo je da za vožnje ruskom oblasti nismo nalšli ni na jedan jedini 'ležeći policajac'.

Kaliningrad | Author: Autostart foto: Autostart

Iako je Rusija poznata po svojim neuništivim Ladama, na cesti se može pronaći baš svega, od supersportskih automobila marke Mercedes do američkih mišičavih SUV-ova marke Chevrolet. Osim Ladi Kalini, primijetio sam, ruska je policija sklona njemačkim autima, a najzanimljiviji im je BMW-ov model 5 serije F10. Tamošnja je policija doista tolerantna, barem je bila za našega boravka ondje, jer ne samo što ju nismo primijetili u akciji nego su nas policajci osmijehom pozdravljali i ljubazno upućivali ka željenim mjestima. Sve u svemu, osim ponekih 'krševa' za koje smo se čudili kako još uvijek voze, na cesti su automobili slični našima, a kao jedini izuzetak izdvojio bih brojčanu nadmoć popularne ruske Lade. Zaključio bih da je to doista jedan izuzetan grad, a osim ponekih sitnica, u mnogočemu je doista sličan onima na kakve smo u Lijepom nam Našoj navikli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.