Početna Magazin 3855 pregleda

Evo zašto su žene bolji vozači nego muškarci

Žene su bolji vozači od muškaraca

Brojna svjetska istraživanja zadnjih su godina pokazala kako su žene ipak bolji vozači nego muškarci, no je li to zaista tako...?

Žene su bolji vozači od muškaraca | Author: Marijan Susenj/PIXSELL foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Iako se muškarci danas ne mogu pomiriti s time da su žene bolji vozači i česta im je zabava kritiziranje slabijega spola za volanom, brojna su istraživanja pokazala suprotno ili bar tako neki tvrde. Krenimo redom. Brojne su studije pokazale kako su žene ipak opreznije za volanom. Prema britanskim stručnjacima ženama treba više vremena i truda da svladaju tehnike vožnje, ali zato sudjeluju u znatno manjemu broju prometnih prekršaja i nesreća i manje novca koštaju osiguravatelje.

Michele Mouton KRALJICA Bila je brža od muškaraca i preživjela je pakao Grupe B

Žene su bolji vozači od muškaraca | Author: Petar Glebov/PIXSELL foto: Petar Glebov/PIXSELL

Usto, muškarci češće voze neosigurane aute, a i u vožnji pod utjecajem alkohola prednjače. I kada je riječ o vozačkim navikama žene su ispred muškaraca. Istraživanje kaže da muškarci rjeđe pale žmigavce, a i opća kultura u vožnji im je na nižoj razini pa češće oduzimaju prednost i nasilno se guraju gdje im nije mjesto. Mnogi se vozači danas zgražaju nad puževima na cesti i često se ispostavi da je taj puž žena, ali to je samo još jedan od dokaza kako muškarci češće ne poštuju pravila pa im ni prekoračenje brzine nije strano. 

Žene su bolji vozači od muškaraca | Author: Formula 1 foto: Formula 1

Ipak moramo nešto reći u obranu muškoga spola. Iako istraživanja govore tako, to ipak ne znači da su one bolji vozači. Iz gore navedenih podataka laik jednostavno može zaključiti kako su pripadnice ljepšega spola vještije za volanom, ali to u biti ipak nije tako. Samo u Hrvatskoj ima 400.000 registriranih vozača više nego vozačica pa je i logično da sudjeluju u više prometnih nesreća i čine više prekršaja nego žene.

Žene su bolji vozači od muškaraca | Author: YouTube foto: YouTube

Podatak iz autoškola kaže da im treba gotovo dvostruko više vremena i truda da svladaju tehnike vožnje, a i prolaznost na ispitima u postotcima, u odnosu na broj polaznika, ide muškome rodu u prilog. Iako imaju manje prometne kulture, kao i u svim sportovima su vještiji, brži i jači od žena pa i u vožnji auta. U kritičnim situacijama muškarci češće ostaju hladne glave i brže reagiraju pa shodno tome je i postotak izbjegnutih prometnih nesreća na strani muških vozača. Pa ako uzmemo u obzir sve parametre možemo zaključiti kako su žene opreznije i u većemu se broju pridržavaju prometnih pravila, a muškarci su vještiji, brže usvajaju gradivo, ali im fali više prometne kulture.

Žene su bolji vozači od muškaraca | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.