Početna Magazin 1879 pregleda

Kako se stavljaju lanci i kada trebaju biti na kotačima

Montaža lanaca za snijeg mnogima je potpuna nepoznanica ,velika većina vozača ne zna kada i kkako ih staviti na kotače

 

Mnogi vozači se za snježnih uvjeta na cestama pitaju je li bolje koristiti autocestu ili lokalne i državne porometnice. Dilema je veća ako sami morate na put automobilom, a najavljena je velika mogućnost snježnih oborina. Tada nastupa i strah, a u strahu su velike oči! Mnogi jednostavno nisu imali prilike voziti u takvim uvjetima, a montaža lanaca za snijeg im je potpuna nepoznanica i u ne znaju kako ih staviti na kotače. Još teže takvi vozači mogu procijeniti kada je pravi trenutak za postavljanje lanaca na kotače. Uvijek, ali baš uvijek montiraju se samo na pogonske kotače! Ali kad ih montirati? Zakon kaže – zimska oprema obvezna je kada je na cesti više od 5 cm snijega.

 

Najbolje je vježbati kod kuće!

Ako se spremate na put na dionicu gdje je obvezna zimska oprema, a nemate zimske gume, u prtljažnik stavite lance čiju ste montažu isprobali ispred kuće ili na parkiralištuu. Naravno, u 'mirnodopskim' (suhim) uvjetima. Morate biti svjesni kako je njihovo montiranje daleko teže kada je cesta prekrivena snijegom. Pripremite se, obvezno navucite rukavice i ponovite postupak koji ste kod kuće izvježbali i problema neće biti. Ako ćete se na temperaturama ispod nule učiti montirati lance, jadna vam majka!

 

1. Izvadite lance iz kutije i rasprostrite ih na tlo.

2. Provjerite preklapaju li se negdje ili su možda zapetljani.

3. Najbitnije je sajlu provučenu kroz lance provesti sa stražnje strane kotača pa zakačiti s gornje strane

4. Obujmite kotač lancima prema prednjoj strani i zakvačite 'kukice'

5. Sve dobro zategnite s prednje strane kotača.

I posao s lancima je gotov.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

Polako pokrenite auto. Ne pretjerujte s brzinom jer će se lanci vrlo lako otkvačiti ili pokidati ako budete vozili brže od gradskog ograničenja! Izbjegavajte i naglo startanje, osobito na mjestima gdje nema snijega, jer će tada kotači jako proklizavati.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.