Početna Magazin 382 pregleda

Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura

1
Vidi galeriju 1/29
Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura Moćni benzinci s dvanaest cilindara doživljavaju sudbinu dinosaura

Otkad je automobila motori u konfiguraciji V12 simboliziraju snagu i performanse. Iako su uvijek bili prestižni danas posustaju pred sve strožim ekološkim standardima...

1 | Author: Autostart foto: Autostart

U cijelome svijetu danas je samo osam marki automobila koje nude benzinski motor V12. Tradicionalno, prednjače Britanci. Aston Martin na modelu DB11 ima 5.2 V12 Turbo, a na modelima Rapide S i Vantage S V12 6.0. Upravo je Rapide S posljednji V12 u svijetu dostupan s ručnim mjenjačem. Moćni benzinci V12 pokreću i cijelu gamu modela Rolls Royce. Manje modele pokreću 6.6 V12 s turbom, a veći motor 6.75 V12 je atmosferski.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

Uvjetno rečeno, klasični V12 bez turba još koriste jedino Lamborghini i Ferrari. Bik iz Sant Agathe, moćni Aventador sa 700 KS pokreće motor s obujmom 6,5 litara i 700 KS. U Ferrariju je motor V12 s obujmom 6,3 litre u modelima F12 tdf i GTC4 Lusso te 6.5 V12 u modelu 812 Superfast. Moćni LaFerrari također pokreće V12 s obujmom 6,6 litara i hibridnim sklopom s ukupno 963 KS. Dva prestižna njemačka proizvođača, Mercedes i BMW, imaju po jedan V12.

1 | Author: Ferrari foto: Ferrari

U BMW-u 760Li xDrive je 6,6 s dva turba i 610 KS. Mercedesov V12 s obujmom 6,0 litara i dva turba ima oznaku AMG 65, a dostupan je u S, SL i G klasi. AMG motori s 12 cilindara i dva turba isporučuju se i Paganiju za model Huayra, gdje je najjači motor s 800 KS. I posljednji dostupni benzinac s 12 cilindara ugrađen je u Bentleyjevim modelima Continental, Flying Spur i Bentyaga s čak i do 700 KS.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

FERRARI

6.3 i 6.5 V12

Ferrari proizvodi V12 motore od 1947. godine, a danas ih u ponudi ima tri. Osim atmosferskih motora 6.3 i 6.5 V12 za modele F12, GTC Lusso i 812 Superfast, u LaFerrariju je i 6.6 V12 s hibridnim sklopom, čija je najveća snaga 693 KS.

1 | Author: Ferrari foto: Ferrari

PAGANI

6.0 V12 T

Prestižna marka Pagani u svoje modele ugrađuje motore Mercedes-AMG s dvanaest cilindara i dva turbopunjača. Najsnažniji je s 800 KS u Huayri BC, a legenda govori kako vlasnik Horacio Pagani motore kojima nije zadovoljan navodno “vraća u tvornicu”...

1 | Author: Autostart foto: Autostart

ROLLS-ROYCE

6.6 V12 i 6.75 V12 T

Superluksuzne limuzine iz Goodwooda pokreću samo motori V12. Manji je s turbopunjačem, veći je atmosferski, a njihov zvuk u kabini je posve prigušen. Sve to zbog najveće razine udobnosti za putnike u prestižnome Rolls Royceu.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

MERCEDES-BENZ

6.0 V12 T

Mercedesov najprestižniji motor, 6.0 V12 s dva turbopunjača, dostupan je u modelima G, SL, S i S600 Pullman. Motori se sastavljaju po principu “jedan čovjek - jedan motor” i svaki inženjer svojim potpisom, odnosno pločicom s imenom, koja se nalazi na motoru, jamči kvalitetu.

1 | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

ASTON MARTIN

5.2 V12 i 6.0 V12 T

Aston Martin drži do tradicije i u ponudi ima dva V12 motora. 5.2 V12 Turbo ujedno je i motor s najmanjim obujmom u takvoj konfiguraciji. Veći je 6.0 V12 za Vantage S i Rapide S, koji je u svijetu jedini auto s V12 motorom i ručnim mjenjačem.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

LAMBORGHINI

6.5 V12

Prvi Lamborghinijev motor bio je 3.5 V12, a konstruktoru i inženjeru Giottu Bizzariniju u ugovoru je stajala klauzula o bonusu za svaku konjsku snagu više od Ferrarija. Danas je atmosferski V12 motor Lamborghinijev zaštitni znak i sa 730 KS pokreće Aventador.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

BMW

6.6 V12 T

U BMW-u M760Li xDrive je 6,6-litreni V12 s dva turbopunjača i 610 KS. Omogućuje velikoj i produženoj "sedmici" ubrzanje do stotke za samo 3,9 sekundi. Upravo taj V12 biturbo motor BMW je "posudio" Rolls-Royce modelima.

1 | Author: Autostart foto: Autostart

BENTLEY

6.0 W12 T

Posljednji dostupni benzinac s dva turbopunjača i12 cilindara u rasporedu W ugrađuje se u Bentleyjeve modele Continental, Flying Spur i Bentayga s čak i do 700 KS.  

1 | Author: Autostart foto: Autostart

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.