Početna Magazin 5409 pregleda

Ekskluzivno iz Španjolske: Prvi smo testirali novu Toyotu Supru

Je li bolja od BMW-a? Testirali smo novu Toyotu Supru
Vidi galeriju 1/32
Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru Napokon smo i to dočekali: Vozili smo novu Toyotu Supru

Japanska se legenda, nakon 17 dugih godina, vratila u život, ipak na malo drukčiji način. Nova Supra pravi je sportski auto s japanskim pedigreom i europskom tehnologijom, koji ni najzagriženije fanove mitskoga 2JZ-a neće ostaviti ravnodušnima. Barem ne kada sjednu za volan

Napokon smo i to dočekali. Ovo je nova Toyota Supra. Bio sam jako mali kada se posljednja i legendarna četvrta generacija Supre (s motorom 2JZ , naravno) prestala proizvoditi. Mogu reći kako cijeli život zapravo podsvjesno čekam novu Supru. 

Vozimo novu Toyotu Supru | Author: Autostart foto: Autostart

Da, svi znamo kako je razvijana u suradnji s BMW-om i ima jako puno dijelova s novoga BMW-a Z4, no koga zapravo briga za to? Svi znamo i kako je BMW napravio sportske automobile poput modela M3 i M5 i oni su itekako uspjeli, zašto ne bi i ova Supra? Objektivno gledano, to može biti samo dodatan plus za novu Supru, što god netko pričao..

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

Da, da, svi 'fanboyi' stare Supre će me sada popljuvati, no tvrdim: da nije bilo ove suradnje s BMW-om, ne bismo sada ovdje, a možda ni nikada imali novu Toyotu Supru. A ona je automobil koji nam je svih ovih godina falio.

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

Sada nešto o dizajnu. Na prvu se vidi kako je ovaj japanski auto dizajniran na poseban način i bez kompromisa. Na prvu mi se nije dopao, no što ga više gledao, sve više mi se sviđa. Pravi je sportski auto koji ima sve što bi sportski auto trebao imati, a to su spušten ovjes, široki 'bokovi', glasan zvuk i stražnji pogon. Sve to sada imamo!

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

Ispod haube su BMW-ove benzinske '3 litre s dvama turbopunjačima i 340 'konja', puno momenta – čak 495 Nm, 8-stupanjski automatski mjenjač i ubrzanje do 100 km/h u 4,1 sekundu te krajnja brzina 250 km/h. Tu,  ispod haube je i par BMW-ovih logotipova... Pssst!

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

U unutrašnjosti prvo primjećujem vrlo debeli prag vrata. U Toyoti kažu kako su u čvrstoću i tvrdoću ovog auta uložili najviše vremena i sredstava. Odmah primjećujem izrazito nizak položaj sjedenja, kao u pravome superautu. 

Vozimo novu Toyotu Supru | Author: Autostart foto: Autostart

Treće je, naravno, to što je cijela unutrašnjost, dakle sve komande i ventilacijski otvori pa čak i volan, preneseno iz BMW-a. Sustav infotainmenta je odličan, 'BMW-ovski', a mjesta ima dovoljno za odlaganje ponekih stvarčica. I još nešto što mi je fora – iza sjedala nema i prtljažnika nema pregrade pa stvari možete samo baciti otraga. A sada, pošto se nalazimo na trkaćoj stazi Jarama blizu Madrida, idemo baciti đir!

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

Snage ima i više nego dovoljno, pogotovo za manjega broja okretaja, a moment baš 'lupa' u leđa! Auto je jako precizan i zabavan, kao da ste u svakome trenutku ili pri proklizavanju u savršenoj kontroli. Toliko je ovaj auto dobro pogođen i izbalansiran! 

Nova Toyota Supra | Author: Toyota foto: Toyota

Prije nego što spalimo sve gume, idemo za kraj malo na cestu... U običnoj vožnji Supra je običan auto. Nije pretvrd, ni preosjetljiv na volanu i relativno je praktičan i ekonomičan. Svi sustavi sigurnosti su tu zahvaljujući znate već kome pa Supra bez problema može biti auto za svaki dan. 

Vozimo novu Toyotu Supru | Author: Autostart foto: Autostart

Za kraj – cijena! U Hrvatskoj ponuda Supre počinje cijenom 590.000 kuna, a to je zapravo prihvatljivo s obzirom na konkurenciju. Zauzvrat ćete dobiti pravi pravcati sportski auto s legendarnim pedigreom i najmodernijom kombinacijom japansko-bavarske tehnologije.Pozdrav iz sunčanoga Madrida!

 

 

Ekskluzivno u Hrvatskoj: Pogledajte test nove Toyote Supre:

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.