Početna Magazin 814 pregleda

Novi problemi za električne aute: U EU nema dovoljno punionica

FOTO: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Od 2017. prodaja električnih automobila raste tri puta brže od broja punionica, navodi ACEA

Europska unija nema dovoljno punionica za električne automobile, upozorila je danas Europska udruga proizvođača automobila ACEA, naglasivši da tempo njihove instalacije uvelike kaska za prodajom.

Od 2017. prodaja električnih automobila raste tri puta brže od broja punionica, navodi ACEA. Da bi uhvatio korak, EU mora do 2030. znatno ubrzati tempo instalacije, upozorila je udruga.

Author: ACEA foto: ACEA

Kompanije su uložile velike iznose u proizvodnju električna vozila, a EU planira u idućem desetljeću zabraniti prodaju novih vozila s pogonom na fosilna goriva.

"Ostvarivanje ambicioznih europskih ciljeva o smanjivanju CO2 iziskuje masovno usvajanje električnih automobila na svim tržištima EU-a, a to nije moguće postići ako ne postoji široko dostupna javna infrastruktura za punjenje", napisala je glavna tajnica ACEA-e Sigrid de Vries u priopćenju.

SLAB INTERES Ovo je već prava kriza: Prodaja električnih auta pada u cijeloj Europi

Europska komisija procjenjuje da do 2030. treba izgraditi 3,5 milijuna punionica. Da bi se taj cilj ostvario, treba instalirati osam tisuća punionica tjedno, izračunali su u ACEA-i, što bi značilo da bi tempo instalacije trebao biti tri puta brži.

Upozoravaju istodobno da 3,5 milijuna punionica neće biti dovoljno, dodavši da bi ih trebalo instalirati 8,8 milijuna, odnosno 22 tisuće tjedno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.