Početna Novosti 7775 pregleda

Ovo je već prava kriza: Prodaja električnih auta pada u cijeloj Europi

FOTO: Canva

U odnosu na druge pogone, električna vozila izgubila su nerazmjeran broj kupaca, što je dodatan alarm za proizvođače

Ukupna prodaja automobila u Europi pala je u ožujku prvi put ove godine, a brojke otkrivaju da su veliki krivci za to električni automobili koji imaju osjetan pad prodaje i tržišnog udjela. U odnosu na druge pogone, električna vozila izgubila su nerazmjeran broj kupaca, što je dodatan alarm za proizvođače koji su većinu ili sve "karte bacili" na čistu električnu tehnologiju. 

Električni auti u Norveškoj | Author: Green Car Reports foto: Green Car Reports

Analitičari ističu da polako dolazi de zasićenja tržišta jer su mnogi koji su namjeravali kupiti električne aute to već učinili, dok će ostatak potencijalnih kupaca uz ove cijene i nedostatke električnih vozila sve teže biti potaknuti na elektrifikaciju. Otuda i pad interesa za električne auto o kojem se priča već mjesecima. Situaciju možda malo preokrenu najavljeni jeftiniji i manji automobili koji uskoro dolaze u prodajne salone, kao što je Citroën C3.

Author: Citroën foto: Citroën

Ukupne registracije auta sa svim pogonima u EU-u u ožujku su pale za 5,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te je ukupan broj registriranih automobila iznosio  1.031.875 primjeraka, otkrivaju statistike ACEA-e, europske udruge proizvođača automobila.

Author: Canva foto: Canva

U usporedbi s kompletnim tržištem, prodaja električnih modela pala je više nego dvostruko više, za 11,3 posto na 134.397 primjeraka, unatoč tome što trenutno postoji najveći izbor električnih automobila skoro svih marki u povijesti. Udio električnih automobila u ukupnom tržištu je u godinu dana s 13,9 posto pao na 13 posto. Možda se to čini malim padom, do svaki pad je zabrinjavajući za sektor koji je prema željama i projekcijama EU političara i mnogih proizvođača auta u ovom desetljeću trebao neprestano strelovito rasti. 

Author:

Većina kupaca električnih vozila očito se okrenula hibridima jer registracije hibrida porasle su za 12,6 posto, podižući njihov tržišni udio s 24,4 posto u ožujku 2023. na čak 29 posto u prošlom ožujku. Plug-in hibridi nisu "krenuli" u istom smjeru, broj njihovih registracija je pao za 6,5 posto, no tržišni udio im je blago porastao.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.