Početna Magazin 171 pregleda

Oprez: Ova dječja sjedalica može biti vrlo opasna

FOTO: Screenshot

Dječja sjedalica se pri simuliranom sudaru odvojila sa svoje Isofix baze i katapultirala unaprijed

Dječje sjedalice trebaju nuditi maksimalnu sigurnost za djecu u automobilu. Njemački ADAC redovito testira dječje sjedalice i u pogledu sigurnosti skoro sve posljednjih godina dobivaju zadovoljavajuće ocjene. No sada se dogodilo da je jedna sjedalica potpuno pala na testu. Dječja sjedalica Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist se pri simuliranom sudaru odvojila sa svoje Isofix baze i katapultirala unaprijed. Da se tako nešto dogodilo u "stvarnoj vožnji" to bi značilo da let sjedalice po unutrašnjosti auta što bi moglo imati kobne posljednice za dijete ali i druge putnike. 

Author: Screenshot foto: Screenshot

Odmah nakon što je ADAC izvijestio prodavatelja o ovom problemu, obustavljena je prodaja sjedalice iz predostrožnosti. Na sreću, do sada je prodano relativno malo ovih sjedalica jer se radi o modelu koji je predstavljen tek u listopadu prošle godine.  Sjedalica je namijenjena za djecu visine između 61 i 105 centimetara i starosti od oko šest mjeseci do oko četiri godine. 

VELIKI TEST Dvije su opasne: Ovo su najbolje i najlošije autosjedalice na tržištu

Tijekom testa frontalnog sudara s lutkom od 15 kilograma potporna noga se slomila u zglobu na vrhu Isofix baze. Tada se sjedalica odvojila d Isofix baze i odletjela naprijed zajedno s lutkom. Nakon ozbiljnih sigurnosnih nedostataka ADAC izdao priopćenje u kojem izričito savjetuje da se ova sjedalica više ne upotrebljava. 

SAVJETUJEMO Sve o dječjim sjedalicama: Kako sigurno voziti dijete u autu

ADAC navodi da se Isofix baza Base Twist na koju je bila spojena ova sjedalica također može kombinirati s drugim modelima sjedala iz Peg Perega. Svima onima koji imaju dvojbe oko korištenja drugih sjedalica s ovom bazom ADAC savjetuje da kontaktiraju korisničku službu tvrtke Peg Perego. Proizvođač je već potvrdio da će hitno istražiti uzrok zbog kojeg je sjedalica zakazala na testu.

Video testa ove sjedalice možete pogledati ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.